IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
17:34 | 26 април 2018
Обновен: 15:46 | 1 март 2024

Финландия е готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС

Швеция, Дания, Холандия и Австрия са против всякакво увеличение

По материала работи: Деян Михайлов
Финландия е готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС

Финландия е готова да увеличи вноската си в многогодишния бюджет на Европейския съюз след 2020 година, за да компенсира излизането на Великобритания от съюза. Това заяви днес министърът по въпросите на Европа, културата и спорта Сампо Терхо, цитиран от "Франс прес" и БТА.

"Можем да се движим около 1 процент - нагоре или надолу - в зависимост от конкретното изразходване на средствата", посочи министърът пред журналисти.

Швеция и Дания, също като Холандия и Австрия, които са нетни вносители в бюджета на ЕС, са против всякакво увеличение на вноските над сегашното равнище от 1 процент от брутния вътрешен продукт (БВП) на всяка от страните. В началото на март министърът на финансите Владислав Горанов даде знак, че България е готова да увеличи вноската си. Лидерите на балтийските страни също подкрепиха идеята.

Излизането на Великобритания от ЕС, както и необходимостта да се финансират нови политики в сферата на миграцията и отбраната създават затруднения на 27-те, тъй като в европейските финанси се появява "дупка", оценявана от Европейската комисия на 12 до 15 милиарда евро годишно.

Европейският комисар за бюджета Гюнтер Йотингер предложи националните вноски да станат 1.1 или 1.2 на сто от БВП след 2020 година.

Йотингер е в Хелзинки в рамките на обиколка в страните членки, за да ги убеди да подкрепят увеличението на европейския бюджет. Той изрази задоволство от подкрепата на Финландия за плановете на Брюксел.

Еврокомисията трябва да обяви официалното си предложение за бюджета за периода 2021 - 2027 година на 2 май. Брюксел се надява то да бъде одобрено до изборите за Европейски парламент през 2019 година.

 

Dnevnik.bg

 

Коментари

Новини Варна