IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:31 | 26 април 2018
Обновен: 07:40 | 21 април 2024

Осъдиха 14 журналисти от опозиционен вестник на затвор в Турция

Собственикът на вестника Акин Аталай, който бе в предварителния арест 542 дни, бе осъден на повече от 8 години

По материала работи: Слав Велев
Осъдиха 14 журналисти от опозиционен вестник на затвор в Турция

Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8 години затвор 14 сътрудници на опозиционния вестник "Джумхюриет" по обвинение в подкрепа за терористични организации, предаде Франс прес.

 

Други трима обвиняеми представители на вестника по същото дело бяха оневинени.

 

Собственикът на вестника Акин Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни, бе осъден на повече от 8 години затвор, но бе пуснат под гаранция в очакване на процедурата на обжалване на присъдите.

 

Другите осъдени журналисти бяха освободени под гаранция на по-ранен етап от съдебния процес.

 

Журналистите са обвинени в сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.

 

Вестникът, който е силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърля тези обвинения и ги определя като абсурдни. Според "Джумхюриет" съдебният процес е политически мотивиран и има за цел да смълчи една от последните независими медии в Турция.

 

"Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са обвинени, че са се занимавали с журналистика. Самото съществуване на "Джумхюриет" е възприето като престъпление", каза един от адвокатите на защитата Фикрет Илкъз в пледоарията си.

 

Съдебният процес срещу сътрудниците на "Джумхюриет" тревожи защитниците на свободата на пресата, които осъждат все по-големия натиск над медиите при управлението на Ердоган, особено след неуспешния опит за преврат, отбелязва АФП.

 

В последната класация на свободата на медиите, публикувана тази седмица от "Репортери без граници" Турция е на 157-о място от 180 страни.

 

dariknews.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна