IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
08:52 | 27 април 2018
Обновен: 07:44 | 21 април 2024

Американски сенатори предложиха блокиране на доставката на изтребители F-35 за Турция

От турското посолство в САЩ все още няма коментар

По материала работи: Борис Проданов
Американски сенатори предложиха блокиране на доставката на изтребители F-35 за Турция

Трима американски сенатори предложиха мерки, които целят да блокират трансфера на многоцелеви изтребители F-35 на Турция, съюзник в НАТО и една от деветте партньорски страни, които са част от процеса по производство на високотехнологичния самолет, предава Reuters. Проектозаконът е внесен от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и демократа Джийн Шахийн и идва в момент, когато отношенията между САЩ и Турция са силно обтегнати заради подкрепата на САЩ за сирийските кюрди.


Те публикуваха и изявление, в което изразяват загриженост, че турският президент Реджеп Таийп Ердоган е тръгнал по "пътя на безразсъдното управление и незачитане на върховенството на закона"


"Стратегическите решения на Турция, за съжаление, са все по-далеч, а в някои случаи дори противоречат, на интересите на САЩ. Тези фактори правят трансфера на чувствителни технологии за F-35 и свръхмодерни възможности към режима на Ердоган все по-рисковани", заяви Ланкфорд в съобщението. От турското посолство в САЩ засега не са направили коментар.


Тримата сенатори изразяват загрижеността си от задържането в Турция на американския евангелистки проповедник Андрю Брънсън, който живее в Турция от дълги години и беше задържан от местните власти. "Изборът на Ердоган да взима заложници и да хвърля в затвора невинни американци, за да влияе на САЩ е нечуван и незаконен" заяви Шахийн в съобщението. Турция планира да закупи повече от 100 многоцелеви изтребителя F-35. Турски компании участват в производството на части за самолета и Анкара трябва да получи първия изтребител в рамките на една година, допълва агенция Фокус. Ако се приеме, законът ще ограничи трансфера на самолетите в Турция и ще отмени достъпа на Анкара до ноухау и техническите данни, които са нужни за поддръжката на самолетите.

 Actualno.com

Коментари

Новини Варна