IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
09:09 | 28 април 2018
Обновен: 22:22 | 29 април 2024

ФАО: Земеделието може да стабилизира Сирия

Голяма част от конфликтите са концентрирани във важни земеделски райони

По материала работи: Юлиян Атанасов
ФАО: Земеделието може да стабилизира Сирия

Преди конфликта в Сирия земеделието е осигурявало една четвърт от Брутния вътрешен продукт на страната и е било основно препитание за почти половината от населението. Днес около една трета от останалите в страната сирийци или 6,5 млн. души са подложени на остър глад, а конфликтът продължава да подхранва най-голямата бежанска криза в света, отбелязва Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). Голяма част от конфликтите са концентрирани във важни земеделски райони на Сирия и селскостопанския сектор е сериозно засегнат. Изчисления на ФАО сочат, че общите щети и загуби за сектора надвишават 16 млрд. долара от началото на проблемите в страната. Масово разселване, загуби на добитък и унищожаване на инфраструктурата са довели до огромен спад в производството на храна и рекордно високи цени на хранителните продукти.

 

Въпреки това обаче много фермери продължават да се занимават със селско стопанство. През миналата година производството на пшеница е достигнало 2 млн. метрични тона, което е същото количество от гледна точка на глава на населението като преди кризата. Тогава Сирия се е смятала за „кошницата за хляб“ на района, посочват от международната организация. Много хора все още разчитат за прехраната си на собствено производство зеленчуци и отглеждане на добитък.Затова хранителните помощи за страната трябва да бъдат съчетани с подкрепа на растениевъдството и животновъдството, за да се спасят препитанието и живота на сирийците, обръщат внимание от ФАО.

 

agrozona.bg

Четете още: ЕК налага пълна забрана на 3 пестицида

Коментари

Новини Варна