IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
17:48 | 15 май 2018
Обновен: 03:23 | 26 март 2024

Путин откри Кримския мост, сам подкара КАМАЗ

Строителство на 19-километровото трасе започна през 2016 г.

По материала работи: Слав Велев
Путин откри Кримския мост, сам подкара КАМАЗ

Руският президент Владимир Путин даде старт на автомобилното движение по новооткрития днес Керченски мост, като подкара голям камион КАМАЗ от нулевия километър по посока Керч, предаде ТАСС.

 

Държавният глава седна зад волана на камиона, като настани до себе си генералния директор на компанията "СГМ-Мост" Александър Островски.

 

КАМАЗ-ът оглави колона от 35 машини - самосвали, автокранове, цистерни и друга строителна техника, използвана при строежа на съоръжението.

 

Специално инсталирани видеокамери показваха движението на колоната по 19-километровото трасе на моста.

 

А в края на моста, от страната на Крим, започна митинг-концерт, в който пред строителите, инженерите и работниците пяха звезди на руската естрада.

 

Автомобилното движение за леки коли и обществен транспорт по новия мост ще бъде пуснато в двете посоки от утре.

 

Гигантският мост, свързващ Крим и Русия, има за цел да намали изолацията на украинския полуостров, анексиран от Москва през 2014 година, съобщи Франс прес.

 

Кримският мост, с дължина 19 километра, прекосява Керченския проток - морски ръкав между Азовско и Черно море, свързващ Керченския полуостров в Крим с Таманския полуостров в Южна Русия.

 

Колосалното строителство започна през 2016 година. Руската държава го възложи на дружеството на милиардера Аркадий Ротенберг, партньор по джудо на Путин. Според указ, публикуван в сайта на правителството, Стройгазмонтаж трябваше да предаде обекта преди декември 2018 година при инвестиции за 228,3 милиарда рубли (2,9 милиарда евро по онова време).

 

Но по време на посещението си през март, няколко дни преди да бъде преизбран за четвърти мандат, президентът Путин поиска мостът да бъде готов още през май, за да могат хората да го ползват през летния сезон.

 

Крим е популярна ваканционна дестинация за руснаците, като руските туристи са един от основните източници на постъпления за полуострова, известен с плажовете си и планините, гмуркащи се в Черно море.

 

Автомобилите и автобусите ще могат да се движат по моста още от утре, съобщи Кремъл. Влаковете обаче ще трябва да почакат до края на 2019 година, за да могат да прекосяват Керченския пролив.

 

Мостът е висок 35 метра в центъра на арката. Автомобилите ще могат да се движат по него със скорост до 120 км/ч, ако климатичните условия го позволяват, отбелязва РИА Новости.

 

В резултат на блокадата, въведена от Киев, както и западните санкции след анексирането на Крим от Москва, повечето храни се доставят от Русия с ферибот, а този начин за доставки зависи от климатичните условия, така че понякога се стига до недостиг на хранителни продукти.

 

Доставките за Крим се извършват и по въздуха, което води до силно поскъпване на потребителските стоки.

 

Според Съда на Европейския съюз Кримският мост е грубо нарушаване на териториалната цялост на Украйна, пише БТА.

 

В началото на май Холандия обяви, че започва разследване за предполагаемо участие на седем холандски компании в изграждането на моста, тъй като по силата на европейските санкции срещу Русия има забрана за участие в този строеж.

 

По време на посещението се през март Путин подчерта, че последният руски цар, Николай Втори, също искал да построи мост между Крим и Русия. През Втората световна война Хитлер също имал такива намерения, но бомбардировките спрели строежа. "А вие, вие успяхте. Това е страхотно!", каза Путин на работниците.

 

Dnes.bg

 

 

 

Коментари

Новини Варна