IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
15:19 | 22 май 2018
Обновен: 22:35 | 25 април 2024

Президентът на Република Сръбска към Ердоган: Кой ви е канил в Босна?

Додик разкритикува изявленията на турския държавен глава

По материала работи: Слав Велев
Президентът на Република Сръбска към Ердоган: Кой ви е канил в Босна?

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик критикува изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на митинг в Сараево този уикенд, предаде Танюг.

 

Додик изтъкна, че Турция е помагала на лидера на босненските мюсюлмани Алия Изетбегович още по време на войната, а днес подкрепя изцяло политиката, водена от Бакир Изетбегович и неговата Партия на демократичното действие, предава БТА.

 

"Вие чухте Ердоган, който каза: "Няма да си отидем от тук". А кой ги е канил? Ние не сме, а ако не са и хърватите, тогава не ги е канила Босна и Херцеговина, а Бакир Изетбегович и неговата политика", каза Додик в интервю за телевизията на Република Сръбска.

 

Турският президент Ердоган произнесе предизборна реч в неделя пред хиляди турски граждани, живеещи в чужбина и пристигнали за целта от редица европейски страни в Сараево, търсейки подкрепа от тях в предстоящите на 24 юни президентски и парламентарни избори в Турция.

 

Ердоган избра Сараево - столицата на приятелски настроената към него Босна и Херцеговина, тъй като европейските страни, в които живеят компактни маси турци, като Германия, Австрия и Холандия, му отказват да води предизборна агитация на тяхна територия, мотивирайки се със съображения за сигурност. А десният австрийски канцлер Себастиан Курц, който е противник на турското членство в ЕС, направо посочи миналия месец, че на Ердоган няма да му бъде позволено да използва за политическите си цели турските общности в Европа.

 

Изборите на 24 юни имат особено значение за Турция, защото ще ознаменуват преминаването към мощна президентска система вместо досегашната парламентарна, и това ще даде на Ердоган като президент (ако, разбира се, бъде преизбран, в което малцина се съмняват) изключително широки пълномощия начело на изпълнителната власт, пише БТА.

 

"Като европейски турци вие винаги сте ни давали широка подкрепа. Сега ние отново се нуждаем от нея на тези избори", каза турският лидер пред около 15 000 ентусиазирани свои съграждани, събрали се в най-голямата спортна зала в босненската столица.

 

Ердоган даде израз на дълбоките си симпатии към босненските власти, като нарече страната им пример за демокрация за разлика от други големи европейски страни, които не му позволиха да води предизборна агитация там.

 

Мюсюлманинът Бакир Изетбегович, който в момента оглавява на ротационен принцип тричленното босненско президентство, лично го посрещна на летището на Сараево и бе до него и на митинга в спортната зала.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна