IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
15:29 | 23 май 2018
Обновен: 22:21 | 18 април 2024

Фотомонтаж постави в неловко положение посланика на САЩ в Израел

Замениха мюсюлманските светини на Храмовия хълмнаричан с юдейски храм

По материала работи: Слав Велев
Фотомонтаж постави в неловко положение посланика на САЩ в Израел

Посолството на САЩ в Израел се разграничи от фотомонтаж, подарен на посланик Дейвид Фридман, от който са премахнати мюсюлманските светини на Храмовия хълмнаричан от арабите Площада на джамиите.

 

Вместо тях е добавен юдейски храм, предаде Франс прес. Фридман е бил фотографиран във вторник, широко усмихнат. Снимката, на която се вижда и Йерусалим от птичи поглед, обаче е ретуширана, посочва АФП.

 

На фотографията не са показани Куполът на скалата и джамията Ал Акса, издигнати на твърде деликатно място, Площада на джамиите, като вместо тях е изобразена възстановка на юдейски храм.

 

Още в началото на разгорялата се полемика американското дипломатическо представителство осъди случая и посочи, че дипломатът не е бил в течение на манипулацията.

 

Монтажът засяга извънредно чувствителни проблеми. Площадът на джамиите е третата по значение светиня в исляма, но е тачен и от евреите под името Храмов хълм, тъй като на мястото се е намирал Йерусалимският храм, разрушен от римляните през 70 г., отбелязва Франс прес.

 

Темата е парлива и защото обектът е разположен в Източен Йерусалим, в палестинската част от града, анексирана от Израел, и заема важно място в израелско-палестинския конфликт. По исторически причини пазителка на мястото е Йордания, но всички подстъпи се контролират от израелските сили.

 

Незначителен брой евреи настояват да получат изключителни права върху обекта и активно призовават за възстановяване на древния храм. Евентуална подкрепа от САЩ би могла да стане искра, от която да се разгори пожар.

 

Посолството на САЩ увери, че тези съмнения са безпочвени. "Посланик Фридман не е знаел какво представлява показаното му изображение, когато е била направена снимката", писа в Туитър мисията, според която дипломатът е дълбоко разочарован. "Американската политика е абсолютно ясна: ние подкрепяме статуквото", изтъкна посолството.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна