IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
18:16 | 24 май 2018
Обновен: 09:15 | 21 април 2024

Швейцария иска да забрани напълно пестицидите

Официално петицията ще бъде представена на Федералната канцелария в Берн

По материала работи: Борис Проданов
Швейцария иска да забрани напълно пестицидите

В Швейцария ще се проведе референдум с основен въпрос за пълната забрана на използването на синтетични пестициди. Повече от 100 хиляди швейцарски граждани вече са се подписали за забрана на изкуствените торове, която ще обхване всички земеделски производители, собственото производство и вносните продукти, съобщава Би Би Си.
 

Ако гласуването е положително, Швейцария ще стане само втората държава след Бутан, което ще въведе пълна забрана.
 

Официално петицията ще бъде представена на Федералната канцелария в Берн на 25 май, но самият референдум може да се проведе едва след няколко години.
 

Швейцарските длъжностни лица първо ще проверят подписите, а след това ще подадат петицията до Правителството. На свой ред правителството ще има една година, за да даде препоръки на парламента.
 

Депутатите ще имат още две години, за да поемат инициативата и да планират гласуване. Ако решението бъде прието, всички синтетични пестициди ще бъдат забранени до десет години.
 

Представители на фермите и индустрията отхвърлят идеята за референдум, заявявайки, че това е прекалено екстремно предложение и няма да получи подкрепа.

agrozona.bg

 

Коментари

Новини Варна