IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
18:07 | 24 май 2018
Обновен: 09:14 | 21 април 2024

Турските производители с амбиции да компенсират загубите от руското ембарго

Само 20 дни остават до края на сезона на отглеждане на домати

По материала работи: Борис Проданов
Турските производители с амбиции да компенсират загубите от руското ембарго

Отпадането на ограниченията за износ на домати от Турция за Русия даде нови надежди на производителите на домати в южната ни съседка, че ще успеят да компенсират загубите, натрупани досега. Особено активни са производителите в Анталия, където е центърът на оранжерийното производство в Турция, предава hedefhalk.com.

 

Само 20 дни остават до края на сезона на отглеждане на домати и производителите имат ограничено време за износ. Това означава, че загубите, които досега са понесли, остават в миналото и на тях остава само да чакат началото на следващия сезон. Някои производители вече пренасочиха усилията си към отглеждане на различни и по-доходоносни култури като например домати.

 

Ограниченията за внос на домати от Турция за Русия бяха отменени на 1 май. Въпреки това властите в Русия изискват спецификации за турските домати, които обаче не се изискват за доматите от Мароко или Йордания.

 

„С нетърпение очакваме новия сезон. На пазара има слухове, че цените са се качили и износ за Русия може да се прави свободно. Това обаче са само слухове, не реалност. Цените на доматите дори отново паднаха до около 0,6 щатски долара за килограм.“, обясни Невзат Акчан, председател на асоциацията на едрите търговци на плодове и зеленчуци в Анталия и допълни: „Пренасочихме нашия износ към Беларус, Украйна и Босна и Херцеговина, след проблемите с Русия, затова този сезон беше загубен за нас по отношение на износа за Русия и ние искаме да възстановим загубите си през идния сезон. Производителите трябва също да се подготвят и да са сигурни, че продуктите им отговарят на изискванията за качество на руските власти за турските домати.“

agrozona.bg

Коментари

Новини Варна