IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:24 | 25 май 2018
Обновен: 23:48 | 10 април 2024

Великобритания може да остане в митническия съюз и след 2020 г.

Това уверение дадоха британски депутати

По материала работи: Слав Велев
Великобритания може да остане в митническия съюз и след 2020 г.

Неуспехът на Великобритания да изготви план за Брекзит вероятно ще доведе до принудително оставане на страната в митническия съюз на ЕС, дори след изтичането на крайния срок през 2020 г., заявиха британски депутати.

 

Удължаването на преходния период за страната е „единствената работеща възможност“, се казва в доклад на парламентарната комисия за Брекзит. Докладът също така критикува и усилията на Тереза Мей да намери алтернативно споразумение за митническия съюз, „въпреки че това е абсолютно неразделна част от бъдещите взаимоотношения между ЕС и Великобритания.“

 

„Няма време, за да се опитваме да създадем нови търговски и митнически сделки“, заяви председателят на комисията Хилари Бен.

 

 

Кабинетът на Мей е в задънена улица спрямо двете решения за митническа сделка след 29 март 2019 г., когато е крайният срок за напускане на съюза и началото на преходния период.

 

Моделът за „максимално улесняване“ предполага използването на вече доказани договори за търговия и технология, която да избегне проверките по границата със система на „митническо партньорство“, която ще позволи на Великобритания да събира мита от името на ЕС за стоки, предвидени за континента.

 

 

„Като се има предвид, че тези министри обясняват, че нито една от опциите не е била обсъдена и е малко вероятно да бъдат готови до декември 2020 г., когато се очаква преходния период да свърши, това може да доведе оставането на страната в митническия съюз, докато алтернативно решение не бъде взето“, добави Бен.

 

Правителството пренебрегваше предложенията преходния период да бъде удължен до 2023 г. „Ние заявяваме ясно, че ще има само един преходен период и той ще приключи през декември 2020 г.“, заяви говорител на Мей. „Ние очевидно работим по множество въпроси, включително и бъдещите митнически взаимоотношения и нашето намерение е да сме готови“, допълни говорителят.

 

 

Въпреки това днес във вестник „Таймс“ се появи информацията, че Мей реално обмисля да поиска такова удължаване на срока или втори преходен период за Обединеното кралство. До момента няма официално потвърждение на тази информация.

 

От ЕС пък очакват на предстоящата среща на върха на 28-29 юни да бъдат изяснени предложенията за гранични споразумения между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия - един от най-големите въпроси, свързани с митническата криза.

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна