IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
10:33 | 26 май 2018
Обновен: 20:17 | 1 март 2024

Заради шофьорска стачка в Бразилия бяха отменени над 100 полета

Това съобщи местното издание "Глобо"

По материала работи: Слав Велев
Заради шофьорска стачка в Бразилия бяха отменени над 100 полета

Най-малко 115 самолетни полета бяха отменени вчера на територията на Бразилия заради дефицит на авиационно гориво, възникнал в резултат на общонационалната стачка на шофьорите на тежкотоварни автомобили. Това съобщи местното издание "Глобо", цитирано от ТАСС.

 

Според вестника от възникналата ситуация е засегната работата на 12 летища, в това число на столичното. Мнозинството от отменените полети са на авиокомпаниите "Латам" и "Азул". Очаква се и през днешния ден авиопревозвачите да не могат да изпълняват ангажиментите си към пътниците. Доставки на керосин ще могат да бъдат организирани в най-добрия случай в рамките на 24 часа.

 

Стачката на шофьорите започна в понеделник, след като държавната нефтена компания "Петробраз" обяви, че повишава цените на дизеловото гориво. В акциите из цяла Бразилия участваха над милион души. Протестите доведоха до дефицит на основни стоки: в много бразилски градове има недостиг на бензин, дизел и някои хранителни продукти. Кметството на град Сао Пауло и властите в щата Пернамбуко дори обявиха извънредно положение заради създалата се ситуация.

 

Президентът Мишел Темер реши да изпрати силите на реда да разпръснат участниците в протестната акция. По думите му мнозинството от стачниците са приели условията на споразумението, което беше сключено в четвъртък между синдикатите и правителството. Но, заяви президентът, "радикално настроено малцинство" им пречи да разблокират автомагистралите.

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна