IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:26 | 27 май 2018
Обновен: 01:16 | 11 април 2024

Австралиец ще бъде заровен жив за три дни под тасманийска улица

73-годишният смелчага иска да припомни за геноцида на британците

По материала работи: Борис Проданов
Австралиец ще бъде заровен жив за три дни под тасманийска улица

Австралийски пърформанс артист ще бъде заровен жив в контейнер под градска улица в столицата на Тасмания в продължение на три дни, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

73-годишният Майк Пар възнамерява по този начин да припомни на жителите на град Хоубарт за геноцида, извършен от британците при завладяването на острова. Пърформансът ще бъде направен в рамките на годишния фестивал "Дарк Мофо". Пар ще бъде спуснат в контейнер под улица "Макуори" на 14 юни. В него ще има легло, вода, стол за медитация, моливи и дъска за рисуване. Засега не е ясно дали артистът ще има осветление и достъп до чист въздух.

 

Контейнерът, който е с дължина 4,5 метра, ще бъде заровен под асфалта и улицата ще продължи да функционира по време на пърформанса. Пътни знаци ще указват, че Пар се намира под краката на преминаващите пешеходци.

 

С протестното си заравяне австралиецът държи да припомни на новите поколения жестокостите, на които е било подложено туземното тасманийско население след пристигането по тези места на 75 хиляди английски и ирландски затворници.

 

Тасмания е австралийски остров на границата между Тихия океан и Индийския океан. Наречен е на холандския мореплавател Абел Тасман, който е първият европеец, посетил го през 1643 година.

 

dir.bg

Коментари

Новини Варна