IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
21:59 | 11 юни 2018
Обновен: 09:01 | 27 март 2024

Пускат младежки безплатни жп билети за Европа

Пътуването може да се осъществи самостоятелно или на групи от до 5 души

По материала работи: Борис Проданов
Пускат младежки безплатни жп билети за Европа

Европейската комисия съобщи, че пуска 15 000 безплатни влакови билети от утре. За тях ще могат да кандидатстват европейски граждани, навършващи 18 г. през 2018-а.

 

Билетите са част от това програма "Открий Европа", чрез която Брюксел иска да укрепи европейската идентичност на младите си граждани.

 

Така те ще могат да разберат на практика какво означава свободата на движение, да видят с очите си разнообразието на Европа и да научат нещо за нейната история, обясни Еврокомисията.

 

Уебстраницата, на която ще става записването, е на Европейския младежки портал. Регистрацията  ще бъде пусната в 13 ч българско време утре и ще остане открита до 26 юни.

 

Кандидати ще трябва да отговорят на пет въпроса, свързани с Европейската година на културното наследство, която тече в момента.

 

Тъй като 12-те милиона бюджет на програмата няма да стигнат за всички 18-годишни, които са 5,8 млн., Брюксел ще организира подбор по национални квоти. Ако бъдат направени повече заявки, кандидатите ще бъдат селектирани.

 

Без да уточнява размера на квотите Еврокомисията обясни, че те са определени спрямо броя на населението на съответната държава. Българите са 1,4% от всички европейци. Право за участие в първата партида имат всички, родени между 2 юли 1999 и 1 юли 2000 г.

 

Условието за пътуването е то да става само с влак, като някои връзки могат да бъдат направени с ферибот или рейс, да приключи в рамките на 30 дни и да не обхваща повече от 4 европейски държави. Обиколката трябва да се осъществи между 9 юли и 30 септември, уточняват от Комисията, където обещават втора партида кандидати наесен.

 

В маршрута трябва да бъдат включени и обекти на европейското културно наследство, за да може обиколката да има и познавателна стойност, обясни еврокомисарят за младежта Тибор Наврачич.

 

Пътуването може да се осъществи самостоятелно или на групи от до 5 души. Когато кандидатите се явяват като група, те трябва да си изберат водач, който кандидатства на уебсайта от името на всички участници в групата.

 

Билетът за пътуването ще е на средна стойност от 225 евро, но избраните участници не трябва да го резервират сами, тъй като ЕС е договорил с превозвачите специални тарифи и сам ще купува и доставя билетите на избраните.

 

ЕС ще разреши и на родители, приятели и роднини да придружат пътешественика-абитуриент, ако сами си покрият разходите. Придружител могат да имат само младежите със специални нужди, за които евробюджетът ще плати за кучета водачи, колички и други потребности, за да могат да се придвижват.

 

Самият билет обаче ще е поименен и няма да може да се предостъпва при никакви обстоятелства, предупреждават от Еврокомисията.

 

Избраните да открият Европа сами ще покриват всички останали разходи около пътуването с изключение на влаковия билет. Те ще плащат за храна, преспиване, застраховки, входни такси за забележителности и музеи.

 

За да се отблагодарят на ЕС за безплатния тур, избраните кандидати ще се задължат да постват редовно от пътешествието си в социалните мрежи, както и да разкажат за него, ако бъдат поканени от своето училище например.

 

Брюксел вече е отворил специална фейсбук група DescoverEU, където участниците също могат да публикуват впечатления, видеоматериали и снимки.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна