IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
21:20 | 12 юни 2018
Обновен: 17:57 | 14 април 2024

Скопие и Атина се споразумяха за името "Република Северна Македония"

Това съобщи на пресконференция тази вечер премиерът Зоран Заев в присъствие на всичките си министри

По материала работи: Слав Велев
Скопие и Атина се споразумяха за името "Република Северна Македония"

Скопие и Атина се споразумяха за името "Република Северна Македония". Република Северна Македония за всеобща употреба, което ще се прецизира с поправка в конституцията, е договорът, постигнат между Македония и Гърция в процеса на преговорите за решаване на спора за името, предаде агенция МИА.

 

Това съобщи на пресконференция тази вечер премиерът Зоран Заев в присъствие на всичките си министри.

 

Договорът предвижда потвърждаване на македонския език в ООН – македонски, macedonian. Националността е македонска (граждани на Република Северна Македония)и съответно на английски език.

 

С договора веднъж завинаги се потвърждават и укрепват македонската етническа и културна идентичност, македонският език, македонската националност.

 

С него се гарантира и сигурността на страната и се дава възможност за сигурно бъдеще на гражданите й, подчерта премиерът Заев.

 

Договорът ще бъде представен на всички значими политически субекти в страната, ще бъде подписан от представители на двете страни, след което следва ратификацията му в Собранието.

 

Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс.

 

Той подчерта, че споразумението за Северна Македония няма връзка с гръцкото културно наследство.

 

Ципрас каза още, че промененото име ще бъде използвано както навън, така и вътре в страната.

Министерството на външните работи на България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името.

По този начин се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване. Това се казва в позиция на МВнР.

 

Република България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност.

 

МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени.

 

btvnovinite.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна