Русия ще изработи първия реактор за АЕЦ „Аккую“ през 2020 г.
Русия и Турция започнаха работата по проекта през 2010 г.
Публикувана: 13 Jun 2018 | 20:56

Русия ще изработи първия реактор за турската атомна централа "Аккую" през 2020 г. Изпълнител на поръчката е руската компания "АЕМ-технологии" (част от "Атоменергомаш"), предаде агенция ТАСС. Руско-турският мегапроект предвижда следващите години да се изработят общо четири енергоблока ВВЕР-1200.

 

Строителството на АЕЦ „Аккую“ в провинция Мерсин започна през декември 2017-а. В присъствието на генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов и първия зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез. До началото на април руската страна е вложила около 3 млрд. долара в строителството. Плановете са първата турска АЕЦ да заработи през 2023 г.

 

Русия и Турция започнаха работата по проекта през 2010 г. с подписването на междуправителствено споразумение за изграждане и експлоатация на АЕЦ "Аккую". За определено време проектът беше в застой заради обтегнатите политически отношения на двете страни. Стойността на централата се оценява на 20 млрд. долара.

 

Веднъж, след като е завършена електроцентралата, ще осигури 10% от електрическите нужди на Турция, която и без това има малко енергийни ресурси.

 

Турският енергиен министър, зет на Ердоган, похвали проекта, като заяви "ние се намираме в решаващ момента, който сбъдва една 63-годишна мечта". Турция и Русия затвърдиха своите връзки през последните месеци в ключови направление, включително енергетика, кризата в Сирия, и други ключови политически теми.

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Коментари ( 0 )