IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
08:09 | 18 юни 2018
Обновен: 20:41 | 15 април 2024

Кюрдският лидер осъди от затвора „репресивния режим“ на Ердоган

Призиви отправяха редица европейски представители, както и неправителствени организации

По материала работи: Борис Проданов
Кюрдският лидер осъди от затвора „репресивния режим“ на Ердоган

Кандидатът за президент на Турция и харизматичен лидер на прокюрдската Народна демократична партия (НДП) Селахатин Демирташ осъди от затвора „репресивния“ режим на президента Реджеп Ердоган. Той направи това по държавната телевизия. „Единствената причина, поради която аз съм тук (в затвора, бел.ред.) е, че ПСР (управляващата в Турция партия на Ердоган, бел.ред.) се страхува от мен“, заяви Демирташ като отхвърли „репресивния“ и „автократичен“ режим.

 

Облечен с тъмен костюм Демирташ се появи в интервю, записано предварително от обществената телевизия ТРТ (TRT) в килията му в затвора в Одрин, тъй като властите не му разрешиха да отиде в студиото на телевизията в Анкара. Телевизията бе критикувана, че покрива изобилно кампанията на Ердоган и игнорира другите кандидати и по-специално Демирташ. За първи път кандидат за изборите говори от килията си в затвора.

 

„Това, което преживяваме е част от автократичен режим. Но ужасяващата част от филма предстои“, заяви той като призова турските избиратели да предпочетат „свободата“. „Ние ще попречим страната ни да падне в пропастта“. Турският президент Реджеп Ердоган винаги е критикувал призивите за освобождаване на Демирташ от затвора.

 

Такива призиви отправяха редица европейски представители, както и неправителствени организации. Такъв призив отправи и кандидатът в надпреварата за висшия държавен пост Мухарем Индже от най-голямата опозиционна сила - Републиканската народна партия. Индже посети Демирташ в затвора в началото на предизборната кампания.

 

Демирташ, 45-годишен сега адвокат от кариерата, бе арестуван заедно с още десетина депутати от НДП на 4 ноември 2016 година в разгара на обвиненията около опита за държавен преврат в на 15 юли същата година. Той е обвинен в пропаганда и членство в Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара и западните ѝ съюзници определят като „терористична“. Демирташ е заплашен от 142-годишна присъда. Това обаче не попречи на НДП да го издигна като президентски кандидат. Изборите са заедно с парламентарните – на 24 юни.

 

БГНЕС

Прочети още: За изборите в Турция - урни в София, Варна и Бургас

Коментари

Новини Варна