IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:28 | 18 юни 2018
Обновен: 02:46 | 24 март 2024

Меркел избегна правителствена криза

Изправена е пред ултиматум за мигрантите

По материала работи: Борис Проданов
Меркел избегна правителствена криза

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че и двете партии в консервативния й блок (Християнсоциален съюз – ХСС, и нейния Християндемократически съюз – ХДС) споделят обща цел за по-добро организиране на имиграцията и значително намаляване на броя на влизащите в Германия хора, предаде "Ройтерс".

 

Меркел каза, че германските власти няма да пускат мигранти, които вече са регистрирани в други европейски държави, но подчерта, че няма да има "автоматичен механизъм" за отхърляне на бежанци на границата.

 

Тя отбеляза, че споразумението постигнато между християндемократите и баварския Християнсоциален съюз за затягане на контрола за имигрантите й дава подкрепата, от която се е нуждаела, за да търси двустранни споразумения преди срещата на върха на ЕС в края на юни. По думите й необосновано отхвърляне на хора от германските граници може да отприщи ефект на доминото. Тя обаче отбеляза, че се е съгласила с искането на ХСС за забрана за приемане на хора, които преди това са били отхвърлени.

 

На среща на ръководството на ХСС в Мюнхен по-рано днес баварските съюзници на Меркел са й дали срок от две седмици да договори общо решение на мигрантския въпрос с други европейски страни. Ако такова споразумение не бъде постигнато до уречения срок, германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще нареди на полицията да започне да спира на границата и да отпраща мигранти, подали молба за убежище в други държави членки.

 

Според източници, цитирани от ДПА, Меркел е приела този краен срок. Преди изтичането му ще има среща на върха на ЕС на 28 и 29 юли. Германският канцлер ще направи публично изявление на 1 юли за усилията си да сключи двустранни споразумения с други страни членки на ЕС за връщане на мигранти, които вече са се регистрирали другаде в блока. По-рано днес агенция "Дау Джоунс" писа, че Меркел е е търсила подкрепа в спора за мигрантите от страни в ЕС, сред които и България.

 

''Желаем на канцлера много късмет", каза Зеехофер. ''Но поддържаме позицията си, че ако незабавното отхвърляне на границата е невъзможно, веднага ще наредя на полицията хората, на които или е било забранено да влизат, или е било забранено да останат, да бъдат незабавно връщани на границата", допълни той, като уточни, че това включва мигранти, които са се регистрирали или да кандидатствали за убежище в друга държава от ЕС.

 

Пари срещу приемане на мигранти

Меркел, от своя страна подчерта, че що се отнася до политиката за предоставяне на убежище в ЕС е важно да се види какво желаят и останалите страни, а не само да се отправят искания. По думите й има два правни акта, включително един за солидарността, по които все още няма споразумение в ЕС. "Не сме само ние тези, които могат да искат нещо, а трябва и да говорим какво е важно за другите", допълни тя.

 

Меркел подчерта, че не иска Германия едностранно да започне да връща мигранти на границите си - нещо, за което призовава вътрешният министър Хорст Зеехофер, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Германският канцлер каза, че ще проведе преговори на и около предстоящата среща на върха на ЕС. Германия може да предложи на други държави членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигрантите, подали молби за убежище на тяхна територия, отбеляза Меркел. Тя заяви, че двустранните споразумения, които цели да сключи с Италия, Австрия и други държави, ще бъдат подобни на онова, договорено от ЕС с Турция през 2016 г.

 

Как започна спорът

Миналата седмица германският вътрешен министър Хорст Зеехофер постави на канцлера ултиматум, като я предупреди, че може да затвори границите на страната за определени категории нелегални мигранти още в понеделник.

 

Зеехофер оглавява Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската сестринска партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел. Макар двете партии да са близки в исторически план и да споделят обща парламентарна група, ХСС се отнася все по-враждебно към политиката на Меркел за "отворени врати" за бежанците и обяви, че на нея ще бъде сложен край на фона на наближаващите ключови регионални избори през октомври. Според социологически проучвания ХСС може да загуби абсолютното си мнозинство при силно представяне на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

 

Хорст Зеехофер
Спорът избухна в началото на миналата седмица, когато Зеехофер, който трябваше да обяви план от 63 точки за ограничаване на имиграцията, внезапно отмени представянето, след като Меркел наложи вето на една-единствена мярка: решението да се връщат в други държави членки мигранти без надлежни документи.

 

В момента всички търсещи убежище могат да влязат в Германия, докато чакат случаите им да бъдат разгледани. Близки до Меркел твърдят, че едностранно затваряне на границата ще заплаши шенгенската зона.

 

дневник.бг

 

Коментари

Новини Варна