IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
19:53 | 18 юни 2018
Обновен: 11:11 | 15 април 2024

Само европейско решение може да сложи край на спора за мигрантите, обяви Брюксел

Страните членки на ЕС се опитват да реформират правилата за прием на бежанци през последните две години

По материала работи: Борис Проданов
Само европейско решение може да сложи край на спора за мигрантите, обяви Брюксел

Европейският съюз обяви, че "само европейско решение" може да разреши спора за правилата за даване на убежище, които заплашват да тласнат Германия към политическа криза и конфликт със съюза, информира АФП.

 

Коалиционните партньори на Ангела Меркел от Християнсоциалния съюз дадоха на канцлера на Германия ултиматум от две седмици да постигне европейско споразумение за затягане на правилата за даване на убежище или връщане на мигрантите на границата.

 

Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия, изрази надежда, че на срещата на върха на ЕС на 28-29 юни ще бъде намерено колективно решение.

 

"Комисията споделя гледището, че само европейско решение и европейско споразумение може да разреши този проблем, виждали сме това в миналото. Ние сме много уверени, че на масата имаме всички елементи, които ще благоприятстват за постигане на споразумение на Европейския съвет", подчерта говорителят.


Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер предупреди, че ако не бъде намерено решение на срещата, той ще нареди на граничната полиция да връща мигрантите.

 

Страните членки на ЕС се опитват да реформират правилата за прием на бежанци през последните две години. Срещата в края на месеца се разглежда като крайна дата за окончателно решение.

news.bg

Коментари

Новини Варна