IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
19:18 | 18 юни 2018
Обновен: 10:13 | 21 април 2024

Словения съди Хърватия за граничния спор

Спорът преди всичко засяга рибарите от двете държави

По материала работи: Борис Проданов
Словения съди Хърватия за граничния спор

Словения ще съди съседна Хърватия, защото Загреб не изпълнява международно арбитражно решение за границата между двете страни членки на ЕС. Това заяви словенският премиер Миро Церар, цитиран от "Ройтерс".

 

Искът срещу Хърватия ще бъде внесен в Европейския съд в Люксембург през юли, добави министър-председателят.
Двете държави обявиха независимост от бивша Югославия през 1991 г., но и до този момент не са разрешили погранични спорове.

 

"В четвъртък правителството ще потвърди решението за внасяне на иска...Очаквам искът да бъде внесен до средата на юли", каза Церар на пресконференция.

 

Преди година Постоянният арбитражен съд в Хага отсъди, че Словения трябва да има "безпрепятствен достъп" до международни води в Адриатическо море.

 

Спорът преди всичко засяга рибарите от двете държави, които са глобявани за незаконно пресичане на границата.

 

Съдът в Хага обяви, че решението е крайно и правно обвързващо, но Загреб контрира, че не е валидно, тъй като Хърватия се изтегли от арбитражния процес през 2015 г.

 

Последва изтичане на запис в публичното пространство, от който става ясно, че словенски съдия в панела е споделил конфиденциална информация с правителството в Любляна. Съдията подаде оставка и съдът продължи да заседава, уверявайки, че инцидентът не е компрометирал възможностите да достигне до решение.

 

Словения поиска през март от Европейската комисия да излезе с предписание по въпроса, но Брюксел обяви, че все още не го е направил.

 

"Много съм обезпокоен от мълчанието в Европейската комисия...Вярвам, че политиките надделяват над закона в този случай", притеснен Церер, допълвайки, че върховенството на закона е "един от фундаментите на ЕС".

 

Хърватия вярва, че диспутът трябва да бъде разрешен при двустранни разговори, въпреки че двете страни се обърнаха към арбитража през 2009 г., след като почти две десетилетия не могат да разрешат спора.

 

Спорът принуди ЕС да промени стратегията си за разширяване. Държави няма да могат да се присъединяват към ЕС, докато не разрешат граничните си разногласия.

news.bg

Коментари

Новини Варна