IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
21:34 | 21 юни 2018
Обновен: 04:45 | 10 април 2024

Ромите в Италия: От €7 млрд. не получихме дори хапче аспирин!

Матео Салвини да дойде да види как живеем!

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ромите в Италия: От €7 млрд. не получихме дори хапче аспирин!

Снимка: архив, Reuters

В прахоляка на ромски лагер в покрайнините на италианската столица животът продължава въпреки заплахите на новия министър на вътрешните работи и водач на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини.Вече засипан с критики, тъй като отказа да отвори италианските пристанища за хуманитарния кораб "Акуариус" с 630 мигранти, Салвини предизвика нова вълна от възмущение, като обяви предстоящо преброяване на ромите, живеещи в Италия.Изказванията му породиха възмущение в редиците на лявата опозиция и известно притеснение сред новото популистко правителство. Левицата и правозащитни организации направиха паралел с расистките закони, гласувани през 1938 г., по времето на фашисткия водач Бенито Мусолини, пише Франс прес.

 

Но в "Ривър вилидж", както се нарича ромският лагер, разположен далече от главните пътища и дворците в историческия център на Вечния град, хората предпочитат да стоят далече от тази полемика."Ако той /Салвини/ дойде тук, ние ще го посрещнем любезно. Трябва да види как живеем", казва 18-годишният Хабиби Мехмеди.

 

"Лоши неща"

 

Разбира се, "има някои, които правят лоши неща, но повечето от нас тук са италианци и никога не са вършили престъпление", добави той пред АФП.Марчело Дзуинизи, основател на организацията "Национе Ром", която се бори за правата на ромите и синтите в Италия, казва, че хората не трябва да се плашат прекалено от заплахите на новия вътрешен министър със силни позиции в италианското правителство."Познавам Матео Салвини, няколко пъти сме разговаряли и не смятам, че ще направи кой знае какво. Това са само думи", добавя той.

 

И за да го докаже, Дзуинизи показва на АФП съобщение, което е изпратил до вътрешния министър, за му напомни, че италианският статистически институт е направил проучване за ромите в Италия още през 2017 г."По-късно през деня той смени тона и заговори за това как са били използвани европейските фондове (предназначени за ромите), послуша ме", твърди Дзуинизи.Дзуинизи обясни също, че неотдавна организацията му посетила Брюксел, за да поиска Европейската комисия да разследва как са били използвани структурни фондове от 7 милиарда евро, отпуснати на Италия, за да се подпомогне жилищното настаняване, здравеопазването и образованието на ромите и бездомните.

 

"Хапче аспирин"

 

"В лагерите обаче нищо не получихме, дори хапче аспирин", отбеляза той.Според ромската "Асоциация 21 юли" в Италия има между 120 и 180 хиляди роми и синти, около 16 400 от които живеят в лагери като "Ривър вилидж", пръснати в 87 града. Четиридесет и три процента от жителите на тези лагери са италианци, останалите идват главно от страните от бивша Югославия.Само в Рим има 17 лагера и макар "ли дзингари" - синтите или ромите - да представляват не повече от 0,3 процента от населението на Италия, те са подложени на всевъзможна дискриминация. Често обвинявани в кражби и всякакви видове трафик, ромите трудно се интегрират, най-вече в италианската столица, където част от организираната престъпност е в ръцете на кланове на синти.

 

През април, след кражба на автомобили полицията арестува десетина души в "Ривър вилидж". За да стигнат до лагера, репортерите трябва да минат през полицейски "контролен пункт" в края на път, който води до река Тибър.В лагера живеят 127 семейства и около 180 деца - в бунгала, каравани и сглобяеми постройки.Това е един от най-хубавите лагери в столицата, казва Дзуинизи и изтъква, че всички деца там ходят на училище.При все това обаче в "Ривър вилидж" няма течаща вода, а питейната се осигурява от частна компания.

 

Няма работа

 

"И слава Богу! Представяте ли си какво би било тук в тази жега, ако не ни изпращаха вода?", казва 18-годишният косовар Алберт Хасими, който живее в Италия почти цял живот.Основният проблем тук обаче е липсата на работа по простата причина, че работодателите не искат да наемат роми, обяснява той."Всички казват, че циганите крадат. А камората (неаполитанската мафия)? Те чисто и просто смятат, че тяхната раса е по-добра от нашата", отбелязва с горчивина Хабиби Мехмеди.

 

/БТА/

 

Четете още: Нови европравила за авторското право могат напълно да променят интернет

Коментари

Новини Варна