IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
14:44 | 21 юни 2018
Обновен: 20:32 | 1 март 2024

Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на норвежкия масов убиец Брайвик

През 2011 г. той уби общо 77 души и рани 42-ма

По материала работи: Слав Велев
Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на норвежкия масов убиец Брайвик

Европейският съд за правата на човека отхвърли жалбата на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, който се оплака, че почти пълната изолация, в която е поставен в затвора в родината си, представлява нехуманно отношение, предаде Ройтерс.

 

Решението на съда в Страсбург е публикувано на интернет страницата му и е окончателно. В него се посочва, че жалбата на Брайвик, който излежава 21-годишна присъда, е недопустима и е очевидно необоснована.

 

През 2011 г. Брайвик уби общо 77 души и рани 42-ма, като взриви коли бомби в центъра на Осло, а после откри безразборна стрелба по младежко събиране на остров Ютьоя. Това бе най-тежкият случай на насилие в Норвегия след Втората световна война.

 

По-рано норвежкият върховен съд отклони жалбата на 39-годишния сега Брайвик и посочи, че драконовските мерки, прилагани срещу него в затвора, са оправдани, защото десният екстремист не се е покаял за деянието си и може да бъде нападнат от други затворници. Единствените контакти, които му се позволяват, са с адвокати и служебни лица в затвора, като охранители и здравни работници.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна