IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:34 | 22 юни 2018
Обновен: 10:22 | 21 април 2024

ЕС призова да се предотврати хуманитарната драма в сирийската провинция Дараа

Над 12 000 сирийци са избягали от там в последните три дни

По материала работи: Борис Проданов
ЕС призова да се предотврати хуманитарната драма в сирийската провинция Дараа

ЕС осъди настъплението на сирийската армия в югозападната провинция Дараа, която е под контрола на бунтовническите сили, и призова съюзниците на Дамаск да издействат прекратяване на боевете, за да се избегне хуманитарна катастрофа, предаде Франс прес.

 

Районът е една от зоните за прекратяване на огъня, които се създадоха със споразумение в Астана през май 2017 г. под егидата на Русия, Иран и Турция, припомни говорителката на шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, Мая Коцианчич.
"Водената военна операция протича в зона за деескалация, която гарантите от Астана се ангажираха да опазват", подчерта тя в изявление.

 

"Гарантите от Астана са задължени с предимство да осигурят прекратяване на бойните действия в тези зони и очакваме от тях да спазват този ангажимент. Трябва да осигурят всички необходими мерки за защита на живота на цивилните и безпрепятствен, сигурен и траен хуманитарен достъп", добави тя.

 

"Артилерийският обстрел и въздушните удари карат цивилното население да бяга към границата с Йордания, което може да има опустошителни хуманитарни последици", предупреди Коцианчич. По данни на ООН това настъпление застрашава над 750 000 цивилни в района, подчерта тя.

 

Над 12 000 сирийци са избягали от провинция Дараа в последните три дни.

novini.bg

Коментари

Новини Варна