IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:37 | 23 юни 2018
Обновен: 03:25 | 26 март 2024

Експлозия на митинг в Адис Абеба. Има убити

Не е ясна причината за инцидента

По материала работи: Слав Велев
Експлозия на митинг в Адис Абеба. Има убити

 

Етиопският министър-председател Абий Ахмед съобщи, че при експлозия на митинг в столицата Адис Абеба са загинали няколко души, има и ранени, предаде Ройтерс.

 

В обръщение по телевизията след експлозията Абий Ахмед каза, че това е "неуспешен опит на сили, които не искат Етиопия да е единна". Митингът беше организиран в подкрепа на новия премиер, отбелязва Ройтерс. Той обаче се превърна в антиправителствена демонстрация, пише БТА.

 

"Всички жертви са мъченици в името на любовта и мира", заяви премиерът, цитиран от агенция Фана. Самият той не е пострадал, каза Фицум Арега, началник на неговата канцелария.

 

Според Сейум Тешоме, един от организаторите, експлозията е причинена от граната. Някой се опитал да я хвърли към сцената, на която премиерът произнасял речта си, предаде Ройтерс и припомни, че Абий Ахмед въведе серия от радикални реформи след встъпването си в длъжност през април.

 

Този месец премиерът смая етиопците, заявявайки, че е готов да приложи изцяло подписаното през 2000 г. мирно споразумение с Еритрея, за да се сложи край на двегодишната война. Тя доведе до противоборство между двете страни и надпревара във въоръжаването.

 

http://dnes.bgDnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна