IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
08:51 | 23 юни 2018
Обновен: 20:34 | 1 март 2024

Тръмп: Северна Корея все още е изключителна заплаха за САЩ

С указ от вчера президентът на САЩ продължи с една година така наречената "национална извънредна ситуация" по отношение на КНДР

По материала работи: Слав Велев
Тръмп: Северна Корея все още е изключителна заплаха за САЩ

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че Северна Корея все още представлява "изключителна заплаха" за САЩ, предаде Асошиейтед прес.

 

 

С указ от вчера президентът на САЩ продължи с една година така наречената "национална извънредна ситуация" по отношение на КНДР и наново разреши икономическите ограничения срещу нея.

 

 

Макар и очаквано, това става само девет дни след като Тръмп написа в Туитър след срещата на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур, че вече няма ядрена заплаха от Северна Корея.

 

 

Този указ изглежда влиза в противоречие с това твърдение на президента, отбелязва Асошиейтед прес. В текста му се казва, че "съществуването и риска от разпространение на годен за употреба за оръжия делящ се материал" и действията и политиката на севернокорейските власти "продължават да представляват изключителна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ".

 

 

Така наречената "извънредна ситуация" е в сила от 2008 г. и е свидетелство за трайното напрежение между САЩ и Северна Корея, което се изостри миналата година, след като КНДР се приближи до създаването на напълно завършена ракета с ядрена бойна глава, способна да стигне на американска територия. То все пак спадна след срещата на върха на 12 юни, когато Ким се съгласи на "пълно премахване на ядрените оръжия" от Корейския полуостров.

 

 

Двете страни обаче все още не са договорили условията, по които Северът ще се откаже от атомните си бомби и ще получи облекчаване на санкциите - цел, която четвърт век убягва на американските правителства.

 

 

В четвъртък Тръмп заяви на правителствено заседание, че ядреното разоръжаване вече е започнало - макар ден по-късно неговият министър на отбраната Джеймс Матис да каза, че не знае Северна Корея да е предприела каквито и да било стъпки за ядрено разоръжаване и че все още не са започнали задълбочените преговори по въпроса.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна