IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:40 | 24 юни 2018
Обновен: 04:42 | 10 април 2024

16 европейски държави мислят мерки срещу мигрантите

Целта – да помогнат на Германия

По материала работи: Слав Велев
16 европейски държави мислят мерки срещу мигрантите

16 станаха държавите, чийто лидери се събират днес в Брюксел по покана на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да обсъждат как да помогнат на Германия да се справи с миграцията.
 

Бройката се увеличи двойно спрямо първоначално поканените, след като премиери от различни краища на Европа, пожелаха да присъстват.
 

Изненадващо, след като се върна от среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в сряда Юнкер свика Германия, Франция, България, Италия, Испания, Гърция, Малта и Австрия на сбирка за миграцията.

 

Веднага след обявяването на срещата, което е етикирана като “неформална” за страните, които са заинтересовани от намиране на решение по миграцията, Белгия и Холандия поискаха да присъстват, а в рамките на следващите дни към тях се присъединиха и Хърватия, Словения, Люксембург, Дания, Швенция и Финландия.
 

Вишеградските държави - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, обявиха, че бойкотират събирането днес в Брюксел, тъй като са против преразпределянето на мигранти от едни държави в други. На сбирката няма да бъдат и Румъния, Кипър, Португалия, трите прибалтийски републики, Ирландия и Великобритания.
 

Не се очаква да бъдат взети конкретни решения. Няма да има и  подробности по същината на разговорите днес следобед при Юнкер, тъй като не се предвижда и пресконференция. Европейската комисия съобщи, че събирането е да се подготви срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, но нейният председател Доналд Туск също няма да присъства днес. Срещата ще започне в 15 ч българско време и се очаква да приключи до 20 ч.
 

Срещата се свиква след като от седмици германският канцлер Меркел е подложена на силен натиск от коалиционния си партньор да върне в граничните европейски държави, от които са влезли, незаконните имигранти в Германия. Австрийският канцер Себастиян Курц предупреди по-рано през седмицата, че може да се стигне до затваряне на германските граници, което ще повлече подобни мерки и в други вътрешни шенгенски държави.
 

Бойко Борисов, който е сред първоначалните поканени, заяви в петък, че ще предложи незабавно затваряне на външните граници на ЕС и организиране на лагери извън територията на съюза за мигрантите, които се нуждаят от хуманитарна закрила.
 

От изтекъл проект на заключения за срещата на върха в четвъртък и петък в Брюксел, става ясно, че подобна идея ще се обсъжда и на събирането на 28-те. Нейната концепция обаче е по-различна тъй като предвижда това да са приемни центрове, където да се пресяват мигрантите, които имат право да бъдат приети и закриляни от ЕС, от икономическите мигранти. Дания, подкрепена от Германия и Австрия, предлага първият такъв център да бъде установен в Албания.

Коментари

Новини Варна