IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
16:06 | 14 юли 2018
Обновен: 02:48 | 24 март 2024

Ердоган посъветва: НАТО да засили диалога с Русия

Той ще предложи на Владимир Путин среща на върха в Турция

По материала работи: Слав Велев
Ердоган посъветва: НАТО да засили диалога с Русия

НАТО трябва да засили каналите си за диалог с Русия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти, които го съпровождаха на срещата на върха на НАТО в Брюксел, съобщава в. "Дейли сабах".

 

"Откроихме необходимостта от засилване на политическия и военен диалог с Русия, за да бъдат минимализирани военните рискове и да бъде установена прозрачност", каза вчера Ердоган на борда на самолета на връщане в Турция.

 

По повод на очаквания в понеделник разговор между президентите на САЩ Доналд Тръмп и Русия Владимир Путин в столицата на Финландия, Ердоган каза, че смята тази среща за много важна и че Анкара ще следи как ще протече тя.

 

Турският президент посочи, че има планиран разговор с Путин за днес, на който ще предложи на руския си колега да се съберат на среща на върха в Турция, за да обсъдят регионални въпроси.

 

"Ако той (Путин) приеме, това би било добре и за нас. Бихме могли да поканим още една-две държави на срещата. По този начин, смятам, бихме направили обстановката в региона по-стабилна", заяви Ердоган.

 

Лидерът на Турция каза, че при разговора си с Тръмп покрай срещата на НАТО е обсъдил с него ситуацията в Манбидж, Северна Сирия, и покупката на изтребители Ф-35 от САЩ. Ердоган е получил уверения от американския президент, че сделката за самолетите, за които Турция вече е платила 800 милиона долара и остава последна вноска от 100 милиона долара, ще бъде изпълнена както следва.

 

По повод на Манбидж Ердоган увери, че продължава реализирането на пътната карта, договорена със САЩ. Той обаче подчерта, че същинската цел на Анкара е САЩ да прекратят сътрудничеството си със сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа. Но по думите му това изглежда не е в дневния ред на Вашингтон засега.

 

По време на срещата на върха в Брюксел на 11 и 12 юли Ердоган разговаря и с германския канцлер Ангела Меркел, с която е обсъдил споразумението между Турция и ЕС за възпиране на миграцията към Европа.

 

"На срещата обсъдихме прехвърлянето на средствата, договорени в рамките на споразумението от 18 март. Ние казахме, че трансферът трябва да бъде ускорен", посочи Ердоган, цитиран от БТА.

 

Той добави, че Анкара продължава да има безпокойства и по отношение на присъствието и дейностите на членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и на активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Германия. По думите му тези тревоги са били изразени пред Меркел, като е бил поискан по-решителен подход в това отношение от страна на Берлин.

 

Ердоган подчерта също, че Турция полага усилия да поеме своя дял от осигуряването на финансирането на НАТО, като посочи, че подкрепата на Турция в момента е около 1,8 процента от БВП. "Разбира се, ние сме похарчили също така около 30 милиарда долара за оборудване и муниции", изтъкна още президентът на Турция.

 

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна