IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
10:01 | 16 юли 2018
Обновен: 11:18 | 21 април 2024

Инциденти във Франция след победата на Мондиал 2018

Владимир Путин изтъкна, че страната му е успяла да организира световното първенство по футбол във всичките му аспекти

По материала работи: Ставри Таргов
Инциденти във Франция след победата на Мондиал 2018

Франция очаква днес завръщането на националния си отбор, спечелил световната шампионска титла. Необузданата радост, овладяла страната след победата, доведе до инциденти и безредици въпреки усилията на 110 000 полицаи.

 

Милиони французи се стекоха на еуфоричното тържество, настанало само минути след края на вчерашния мач и завоюваната шампионска титла. Булевард "Шанз Елизе" в Париж почерня от хора, близо 100 000 души ликуваха във фен-зоната край Айфеловата кула.

 

Лицата на френските футболисти се появиха на фасадата на Триумфалната арка по време на видеоспектакъл по случай победата. Айфеловата кула също така беше осветена в цветовете на френския национален флаг, по решение на кмета на Париж Ан Идалго.

 

С цветовете на трикольора заблестяха също Триумфалната арка и дворецът на Бурбоните, където заседават депутатите от Националното събрание. Историческата втора титла беше отбелязана с празнични салюти и нестихващ възторг на французите, изпълнили улиците на градовете.

 

Въпреки всичките мерки за сигурност накрая тържеството излезе от контрола на френските власти и доведе до понякога трагични инциденти. Седем души са арестувани по време на безредиците в центъра на Париж: хулигански групи изпочупиха витрини, опожариха автомобили и замерваха полицията.

 

Един човек е ранен по време на сблъсъците. В провинцията мъж е загинал, след като се е хвърлил в канал, в тежко състояние са три деца, прегазени от мотоциклет по време на празника. Сцени на безредици е имало и в Лион и Марсилия, полицията многократно е използвала сълзотворен газ срещу хулиганите.

 

Междувременно руският президент Владимир Путин изтъкна, че страната му е успяла да организира световното първенство по футбол във всичките му аспекти и руснаците могат да се гордеят с този турнир. Заместник-външният министър Александър Глушко пък коментира, че политиците, които са се опитали да използват турнира за свои цели и са го бойкотирали, са се поставили „в глупаво положение“.

 

По думите на Глушко такива политици са влезли в дискусия със собственото си общество и са се лишили от щастието да бъдат заедно със своя народ.

 

БНР

Коментари

Новини Варна