IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
14:15 | 17 юли 2018
Обновен: 09:02 | 27 март 2024

Куба въвежда мобилен интернет за гражданите

Очаква се до края на годината услугата да бъде достъпна

По материала работи: Пламен Янков
Куба въвежда мобилен интернет за гражданите

Правителството в Куба пусна мобилен интернет. Идеята е новата услуга да бъде достъпна за потребителите в цялата страна до края на годината, съобщават от Ройтерс, цитирана от dnes.bg.

 

Журналисти от държавните медии бяха първите, които изпробваха мобилния интернет, предоставен от Кубинските телекоми.

 

Според анализатори достъпът до мрежата ще отслаби контрола над информацията от страна на правителството. Кубинската комунистическа партия не одобрява публичното неподчинение и блокира достъпа до дисидентски сайтове.

 

"Това е радикална промяна", казва пред информационната агенция един от репортерите. От декември миналата година няколко потребители и посолства в страната имат възможност да се включат към планове, които включват и мобилни данни, пише на сайта на кубинския оператор ETECSA.

 

От ETECSA подчертават, че до края на годината ще разширят достъпа до мобилен интернет до всичките си 5 милиона клиенти - почти половината от населението на Куба.

 

Кубинското правителство планира да свърже най-малко половината от домоветедо 2020 г. и 60% от телефоните. До 2013 г. до интернет са имали достъп единствено гостите на хотелите в Куба.

 

От тогава правителството приоритизира по-голямата свързаност и отвори няколко интернет кафенета, както и места със свободен Wi-Fi на открито. А с бавни стъпки голяма част от домакинствата също могат да се похвалят с достъп до мрежата.

 

Все още не е ясно каква точно ще бъде цената на услугата. Това може да се окаже най-голямата пречка за кубинските граждани, тъй като към момента ползването на интернет от хотспотове се таксува за 1 долар на час.

Коментари

Новини Варна