Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни. Заради опасенията от разпространение на болестта африканска чума по свинете по граничните пунктове с Гърция и Македония се правят масови проверки за месо с нерегламентиран произход. Процедурата може да забави онези българи, които сега тръгват за ваканция в Гърция.
Силният туристически сезон покачи и цената на бензина и той премина психологическата граница от 2 евро за литър. Рекордът постави о. Самос, където на някои колонки клиентите плащат 1,82 евро за литър, а на други - 2 евро.
Всички, които са решили да пътуват до гръцкото море, трябва да имат предвид, че по-строгите ветеринарни проверки за храни от животински произход ще забавят значително пътуването им. Пътуващите до нашето море пък ги чакат обичайните за лятото тапи главно заради ремонти по пътищата, но и заради липсата на достатъчно контролни органи, които да регулират движението.
На ГКПП Златарево вече има постоянно на смяна ветеринар, който следи за вноса в Гърция на храни от свинско месо
На ГКПП Кулата и Станке Лисичково проверка на влизащите правят граничните полицаи и митничарите и при необходимост сигнализират на областната дирекция по безопасност на храните. Всичко това се прави заради опасенията от навлизането на африканската чума по свинете, която няма нищо общо с чумата по овцете и козите.
“Откакто е в сила забраната, за около месец имаме конфискувани около 30 кг храни със свинско месо. Това са основно колбаси и са внос от Македония. В Гърция те са доста по-съпи и оттам хората рядко купуват”, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Михаил Бащавелов, цитиран от "24 часа".
На граничните пунктове има разлепени информационни материали, на пътниците се раздават и листовки за африканската чума. Досега не е имало някакви инциденти. Всички, от чийто багаж са иззети храните, са проявявали разбиране, допълни д-р Бащавелов.
Денонощно се правят проверки за суровини и храни от животински произход и на ГКПП Гюешево на границата с Македония и на ГКПП Олтоманци на границата със Сърбия, обявиха след заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил.
Проверяват се всички влизащи в България пътници дали пренасят в багажа си суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. На ГКПП Гюешево има постоянно дежурен ветеринарен специалист, а на КПП Олтоманци проверката правят митничарите и при нарушение подават сигнал до ветеринарите. Откритите храни ще се изземват, след което ще се предават за унищожаване в инсинератор.
Забраната за внос на продукти от свинско месо и проверките на личния багаж не са довели до образуване на опашки на ГКПП-тата, но това важи само за делничните дни. Проверката трае около минута. Няма гаранция обаче, че при засиления трафик в почивните дни в разгара на отпускарския сезон няма да доведе до силно забавяне.
“От Гърция никой не купува месни продукти, защото са по-скъпи. Оттам се внасят олио, маслини, перилни препарати, така че на влизане от Гърция проверките са много бързи”, коментираха от Агенция “Митници”. Възможно е в неделя следобед, когато нашенци се прибират от Гърция, да има струпване.
На ГКПП-тата в Благоевградска област не е въведена задължителна дезинфекция на влизащите автомобили, каквато има на други пунктове.
По-стриктни са проверките на влизане от Македония, защото тя е извън ЕС. От друга страна, оттам по-често българите пазаруват храни. Там обаче трафикът през седмицата е много слаб. Обикновено в събота хората от пограничните райони ходят на пазар в Македония, но и оттам най-често купуват плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, не толкова месни изделия.
Търговците на месо в Кърджалийско пък се опасяват, че проверките ще се отразят на бизнеса им. Масово жители от района на Комотини пазаруват телешко, което в България е значително по-евтино, отколкото в гръцките магазини.
Засилените мерки по граничните пунктове са взети на 16 юли със съвместна заповед на министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.
Граничните полицаи ще бъдат особено внимателни в събота и неделя, когато е основният наплив на преминаващи през трасето за нерегламентиран внос на месо. Засега няма значителни опашки на пункта, но се очакват такива през почивните дни.
Четете още:
Коментари