IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:53 | 22 юли 2018
Обновен: 06:34 | 10 април 2024

Букурещ раздава ваучери за еко коли

Проектът ще бъде внесен за одобрение в близките дни

По материала работи: Борис Проданов
Букурещ раздава ваучери за еко коли

Кметството на Букурещ планира да раздаде 5000 „еко-ваучера" на стойност по 9000 леи всеки (3783 лв.) за закупуване на нови незамърсяващи околната среда автомобили, предаде агенция Медиафакс. Проектът на решение за предоставяне на „еко-ваучери" ще бъде внесен за одобрение в Общинския съвет на Букурещ в близките дни.


"Еко-ваучерите ще бъдат използвани за закупуване на нови автомобили с норма на замърсяване, която осигурява намалени емисии - Евро 6, недизелови или електрически автомобили. Необходимата сума за прилагане на програмата ще бъде осигурена от местния бюджет на община Букурещ", се посочва в проекта на решение. Всеки жител на Букурещ с постоянно или временно местожителство в румънската столица ще може да предаде стария си автомобил и да получи в замяна „еко-ваучер" на стойност 9000 леи, който да използва при закупуването на нов автомобил с намалени емисии, недизелов или електрически, информира агенция КРОСС.


Като начало ще бъдат отпуснати 5000 „еко-ваучера". През юни м. г. кметството на румънската столица лансира друг проект с цел подобряване качеството на въздуха в града. По програмата „Велосипедисти в Букурещ" бяха раздадени 5000 ваучера на стойност 500 леи всеки (210 лв.) за закупуване на обикновен или електрически велосипед, тротинетка или устройства от типа „Сегуей" или „Найнбот". Право да получат ваучер имаха жители на Букурещ на възраст над 18 години, с постоянно или временно местожителство в румънската столица.

Actualno.com

Коментари

Новини Варна