IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:45 | 23 юли 2018
Обновен: 11:35 | 21 април 2024

Евакуация е наредена заради голям пожар край Атина

Облаците дим са с фронт от 6 км, спряно е движението не само по магистралата Атина-Коринт, но и жп влаковете

По материала работи: Деян Михайлов
Евакуация е наредена заради голям пожар край Атина

 

Властите в Гърция призоваха жителите на крайбрежене район западно от гръцката столица незабавно да се евакуират заради горски пожар, който гори извън контрол и се вижда от километри.

Заради бедствието е затворена една от най-натоварените магистрали на Гърция, а огромен облак от дим покрива части от Атина, включително Акропола, който днес е затворен заради високите температури.
Пожарникари и оборудване от цялата страна са изпратени към Кинета - малко курортно градче на около 54 км западно от града. Тук всеки ден минават и десетки хиляди автомобили на път за Пелопонес.


Облаците дим са с фронт от 6 км, спряно е движението не само по магистралата Атина-Коринт, но и жп влаковете.


"Пожарът е извън контрол. Призоваваме жителите да се отправят към Коринт, за да защитят себе си и децата си", каза Ставрос Фотиу, зам.-кмет на Мегара. Ахилеас Цуварас от командването на ппротивопожарната служба, заяви че "хората просто трябва да се махнат, да заключат домовете си и да тръгват, не може часове наред да стоят в този дим".


Пламъците са раздухвани от силни ветрове с често променяща се посока. Телевизионни кадри показват, че горят както борови гори, така и градини. Първите предположения са, че пожарът е тръгнал от клисура в планините над Кинета, която е популярно място за почивка на атиняни.
Dnevnik.bg

 

Коментари

Новини Варна