IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
22:06 | 6 август 2018
Обновен: 12:05 | 21 април 2024

Жертвите на жегата скачат пет пъти до 2080 г.

Изследователите са разработили модел за оценка на броя на смъртните случаи

По материала работи: Юлиян Атанасов
Жертвите на жегата скачат пет пъти до 2080 г.

До 2080 г. броят на жертвите от прегряване в тропическите и районите със субтропичните райони ще се увеличи пет пъти, според австралийски учени. Само в Австралия, според изследователите, смъртността от жегите ще се увеличи с 471%. Освен това броят на смъртните случаи ще нарасне значително в Индия, Гърция, Япония и Канада. Според прогнозите на климатолозите дългите периоди на необичайно високи температури ще стават по-чести и по-тежки. Ситуацията ще се влошава и от пожари и суша.

 

 Изследователите са разработили модел за оценка на броя на смъртните случаи, свързани с жегата, който включва 20 страни и измерва  периода 2031-2080 година, съобщава РИА Новости. Под внимание са взети количеството парникови газове, отделяни в атмосферата, гъстотата на населението и различните стратегии за смекчаване на последиците от топлината.Според експертите от съществено значение за страните и като цяло за света ще бъде спазването на условията на Парижкото споразумение за климата – намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г.

agrozona.bg

 

Четете още: При пожара до Болоня: Един загинал, над 50 ранени

Коментари

Новини Варна