IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
13:35 | 15 август 2018
Обновен: 04:18 | 10 април 2024

Подпалването на сто коли разпали предизборен дебат в Швеция

Премиерът Стефан Льовен: Какво, по дяволите, правите?

По материала работи: Деян Михайлов
Подпалването на сто коли разпали предизборен дебат в Швеция

„Какво, по дяволите, правите?". Това попита шведският премиер Стефан Льовен вчера, след като за една нощ 100 коли бяха запалени от млади маскирани мъже в няколко града в югозападната част на страната. Премиерът, който е социалдемократ, призова за повече средства за полицията и по-строги наказания по време на първия голям телевизионен дебат между партийни лидери, предаде EUobserver.


Дискусията бе организирана от два големи шведски вестника около три седмици преди общите избори в страната, които ще се проведат на 9 септември.


"Най-важното нещо сега е да покажем, че обществото се мобилизира срещу престъпността. Зависи от нас, политиците, полицията, местните власти, компаниите, гражданските организации. Трябва да покажем, че обществото винаги е по-силно от престъпниците", допълни Льовен. "Тези хора ограничават свободата на останалите и ние няма да го толерираме", каза още премиерът.


Лидерът на опозиционната консервативна Умерена партия Улф Кристенсон също призова за повече средства, повече обучени полицаи и по-високи заплати в службите по сигурността. "Не можем само да повтаряме, че това е неприемливо и след това на практика да позволяваме да се случи", допълни той.


Двама мъже на възраст 16 и 21 години бяха арестувани във вторник. Трети е бил арестуван а летище в Турция, след като е избягал от страната, съобщи шведската полиция. По всяка вероятност те са се организирали чрез социалните мрежи. Не е ясно обаче кой стои зад атаките.


Джими Акесон, лидер на антиимигрантската и евроскептична партия Шведски демократи, не изключи необходимостта от подкрепа от страна на полицията в други държави членки на ЕС, ако шведските власти не успеят да спрат палежите на коли.


Акесон заяви, че става въпрос за едно "общество, което е разделено заради неуспешната интеграция и засилената сегрегация". "Това е атака срещу обществото... Това правителство имаше четири години, за да реши проблемите. Те не постигнаха успех в нищо. Време е да ги заменим", допълни той.


През юни социологическо проучване показа 18.5% подкрепа за Шведски демократи. През август обаче тя намаля до 16.8%. Екстремните горещини и горските пожари изглежда са отвлекли вниманието от въпроса за мигрантите и са превърнали околната среда във втория най-важен политически въпрос за шведските избиратели, според проучване на "Демоскоп". Около 23% все още смятат имиграцията за най-важната тема, но за 16% това е околната среда, следвана от здравеопазването (13%).


Сушата и горските пожари може да помогнат на шведската Зелена партия да запази представителството си в парламента. Подкрепата за нея през лятото се увеличи от 4% през юни до 5.6% през август. Прагът за влизане в парламента в Швеция е 4%.

 

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна