IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
21:38 | 16 август 2018
Обновен: 11:37 | 13 април 2024

Хора останаха без жилища заради рухналия мост Моранди

Загиналите са 38, ранените 16

По материала работи: Ставри Таргов
Хора останаха без жилища заради рухналия мост Моранди

Освен 38-те загинали и 16-те ранени от рухването на магистралния мост Моранди в Генуа има още няколкостотин жертви на тази трагедия. Това са обитателите на кооперациите, намиращи се в района под моста, припомня Франс прес.

 

Евакуираните са над 600. Те са живеели в блокове в квартала Сампиердарена. Някои от тях са намерили засега убежище при роднини. Други бяха подслонени безплатно в хотели или при частни лица, отворили безвъзмездно вратите на домовете си за тях. Трети са в център за настаняване, обособен в гимнастически салон.

 

Вчера местните и националните власти ясно заявиха - онова, което е останало от моста Моранди ще трябва да бъде разрушено, а също и кооперациите, разположени отдолу.Вътрешният министър Матео Салвини обаче се ангажира, че всички засегнати хора ще бъдат настанени на ново място преди края на годината. За много от евакуираните това си остава далечна перспектива и сега те трябва да свикнат да живеят сбутани например в една хотелска стая с подръчни средства.

Същевременно италианската компания Аутостраде пер л'Италия, която бе оператор на рухналия мост и бе подложена на критики от правителството, обяви днес, че линейките няма да плащат повече тол такси в цялата й пътна мрежа, обхващаща близо половината от около 6000 километра автомагистрали в Италия, предаде Франс прес. Решението влиза в сила незабавно.

 

"Ако бях ръководител на Аутостраде пер л'Италия, щях да отменя някои от тол таксите в часовете след драмата", каза Салвини по-рано днес. "В този момент линейките плащат тол такси по магистралите! Чудя се къде са сърцата и мозъците на някои хора", каза Салвини, който е представител на крайнодясната партия Лига. Той припомни, че от тол такси компанията получава по 3,5 милиарда евро на година.

 

"Предвид бедствието, което те предизвикаха, мисля, че могат да си позволят няколко седмици без тол такси", каза Салвини. Според него компанията трябва да инвестира част от печалбите в инфраструктурата на град Генуа и в помощ на пострадалите от рухването на моста, чиито жилища ще бъдат разрушени при предстоящите операции по разчистване на останките от виадукта.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна