IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
20:38 | 16 август 2018
Обновен: 02:57 | 15 април 2024

Земята се потапя: До 2100 г. океанът – с метър отгоре!

Притеснителен доклад на ООН показва, че ледниците се топят с голяма скорост

По материала работи: Ставри Таргов
Земята се потапя: До 2100 г. океанът – с метър отгоре!

Ледът се пука и опасност дебне отвсякъде. Последиците от глобалното затопляне стават все по-видими, а апокалиптичния изход – все по-възможен и фатален сценарий.

 

Доклад на ООН показва, че нивото на Световния океан ще се увеличава тройно всяка година и до 2100 г. ще се надигне с около 1 метър. Всичко това е резултат от топенето на ледовете, а това от своя страна доведе до увеличение в нивата на Световния океан с цели 7 сантиметра от 1993 г. до днес.
Скоростта, с която това се случва е близо 3 милиметра годишно, но стряскащи изводи на учените показват, че цифрата може да се вдигне до 10.

 

Това означава, че до края на века нивото на океана ще се вдигне с над половин метър – нещо, за което алармират от Междуправителствената експертна група на ООН по климатичните промени. Това ще доведе до сериозни последици за крайбрежните градове и малките островни държави като Фиджи, например.

 

Климатичните промени водят до повишаване нивото на Световния океан по две основни причини.
Първо е скоростното топене на ледниците на полюсите, както и повишената концентрация на парникови газове в атмосферата. Тези фатални феномени повишават температурата на водата. Топлата вода, от своя страна, не е толкова сгъстена, колкото студената и, съответно, изисква повече място, което води до "разширение" в Световния океан.

 

Към момента има солидни научни данни, че това вече се е случвало, при това няколко пъти.
Ако се разтопи само половината от ледената шапка на Земята, водата в океаните ще се надигне "само" с 30-40 метра.

 

Това ще доведе до плачевни резултати не само за обитателите на крайморските райони, но и за всички същества, населяващи Земята. Първият вид, който ще изчезне от лицето на Земята е бялата мечка.
Според най-мрачните прогнози на ООН имало опасност Световният океан да се надигне с около 1 метър през 2100 година. Едно от последствията, далеч не най-страшното, е изчезването на редица малки океански островни държави.

 

На глобално ниво държавите предприемат редица политики, които да предотвратят или поне минимизират фаталните последици. Незабавното изпълнение на Парижкото споразумение за климатичните промени е от съществено значение за избягване бързото повишаването на средните глобални температури и съответно нивото на водата в Световния океан.

 

Главната цел е всъщност е се поддържа повишаването на средната температура под 2 градуса по Целзий и по възможност близо до 1.5 градуса.

 

Емисиите на парникови газове, предизвикани главно от изгарянето на изкопаеми горива и обезлесяването на горите трябва значително да се намалят, за да се намалят фаталните последици върху климата на Земята, които освен увеличение в нивото на Световния океан, водят и до суша, наводнения и горски пожари, на които ставаме все по-чести свидетели.

 

Само преди 12 хиляди години Англия е била полуостров, Средиземно море е било огромна долина с течащи по дъното й реки, а Черно море е било също долина, може би с някакви големи езера в най-долната си част.

 

Дестинации в Гърция, Тасос и Самотраки, са били части от Рило-родопския масив, а не острови. Защото тогава нивото на морската водата е било поне със 70-80 метра по-ниско.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна