IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:03 | 17 август 2018
Обновен: 21:04 | 1 март 2024

Инженерно изследване от 2017-а предупредило за нестабилност на моста Моранди

Проучването е било направено през ноември миналата година

По материала работи: Слав Велев
Инженерно изследване от 2017-а предупредило за нестабилност на моста Моранди

Инженерно проучване, поръчано от италианския магистрален оператор Аутостраде пер л'Италия миналата година, предупредило за състоянието на обвитите в бетон носещи кабели, т. нар. ванти, на рухналия по-рано тази седмица мост Моранди в Генуа, предаде Ройтерс, като се позова на информации на италианските вестници "Стампа" и "Република".

 

Холдингът Аутостраде пер л'Италия, контролиран от инфраструктурната група Атлантия, е оператор на участъка от магистрала А10, свързваща френската граница с Генуа. Мостът Моранди, който рухна, беше част от тази магистрала.

 

Проблеми със съоръжението са възникнали малко след неговото изграждане през 1967 г. Някои от носещите кабели са били укрепени през 90-те години на миналия век, казаха експерти.

 

Проучването е било направено през ноември миналата година.

 

Засега компанията Атлантия не е коментирала информациите на двете издания, които се позовават на изследване на инженери от миланския Политехнически университет.

 

Аутостраде пер л'Италия твърди, че е проверявала състоянието на моста на всеки три месеца, както трябва по закон, и е извършвала допълнителни проверки, като е наемала външни експерти. В проучването от ноември 2017 г. се констатира, че вантите на участъка от моста, който по-късно рухна, са реагирали на вибрация по начин, който не отговарял на очакванията, и че това налагало още инспекции. Според изследването тази аномалия на реакцията на кабелите на вибрация може да е била свързана с корозия на метала на някои кабели.

 

Една от особеностите на моста е, че неговите кабели са "опаковани" с бетон, което прави много трудно оценяването на тяхното действително състояние.

 

 

Цитираните италиански ежедневници посочват, че компанията Аутостраде пер л'Италия е обявила през май търг на стойност 20 милиона евро за укрепване кабелите на моста, които не са били подсилвани от 90-те години на миналия век.

 

 

В. "Стампа" пише още, че Аутостраде пер л'Италия и Атлантия вече работят по проект, който да замести рухналия мост. Той би могъл да бъде завършен догодина и да струва 100 милиона евро. Ще има две платна във всяка посока, които ще са по-широки от досегашните две платна на моста Моранди, плюс аварийно платно.

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна