IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
10:10 | 17 август 2018
Обновен: 18:17 | 14 април 2024

Коя е жената, чиято сватба Путин ще почете?

Карин Кнайсъл го поканила, той неочаквано приел

По материала работи: Слав Велев
Карин Кнайсъл и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

На сватбата на 53-годишната министърка на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл едва ли по света щяха да обърнат толкова внимание, ако не беше едно обстоятелство – сред гостите ще бъде и руският президент Владимир Путин. Би Би Си разказва какво е известно за високопоставената чиновничка, която лично ще поздрави руският президент.

 

Предстоящото посещение на Путин в Австрия – второто за това лято, е неочаквано. Медиите никога не са писали, че руският президент е приятел с Кнайсъл или с нейния бъдещ съпруг – 65-годишния бизнесмен Волфганг Майлингер.

 

Подобни покани Путин не приема често. Например през 2015 г. той не отиде на сватбата на своя прессекретар Дмитрий Песков, макар че съпругата му Татяна Навка каза, че президентът е бил поканен.

 

На сватбата, която ще се състои на 18 август в австрийската провинция Щирия, Путин ще се "отбие", преди да отиде в Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел.

 

Карин Кнайсъл е министър на външните работи на Австрия от миналата година. Тя живее в неголяма ферма южно от Виена. Знае повече от седем езика, отлично познава Близкия изток и многократно е призовавала за диалог с Русия на фона на противопоставянето между Москва и Запада.

 

Кнайсъл е родена във Виена, но на 4-годишна възраст отива да живее в Аман – столицата на Йордания. Баща й е бил личният пилот на крал Хусейн и е помогнал за създаването на националната авиокомпания  - Royal Jordanian Airlines. Майката на Кнайсъл е била стюардеса.

 

През 1970 г. поради избухналата гражданска война семейството на Карин Кнайсъл е принудено да напусне Йордания, но тя запазва интереса си към Близкия изток. В средата на 80-те години Кнайсъл учи право и източни езици в университета във Виена. Продължава образованието си с Еврейския университет в Йерусалим и в университет в Йордания.

 

Още една година Кнайсъл се занимава с арабистика в университета Джорджтаун в САЩ. През 1992 г. в националната школа по администрация във Франция тя защитава дисертация за границите в Близкия изток.

 

Майчиният език на Кнайсъл е немският. Тя владее отлично арабски. Освен това говори английски, френски, италиански и испански, знае и иврит и унгарски. Неотдавна е започнала да учи китайски.

Дипломатическата си кариера Кнайсъл започва в края на 80-те години, работи в Париж и Мадрид. При работата си във външното министерство тя работи основно по проблемите на Близкия изток.

 

В разгара на мигрантската криза през 2015 г. Кнайсъл заяви, че бежанците се стремят към ЕС по икономически причини, а не поради войната. Повечето от мигрантите са „млади хора под въздействието на тестостерона“, които не могат да си намерят жена поради липсата на работа и дом и следователно не могат да получат необходимия „статут на един човек в традиционното общество“, казваше Кнайсъл.

 

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна