IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
20:52 | 17 август 2018
Обновен: 21:05 | 1 март 2024

В Италия затвориха мост, проектиран от инженера на рухналия в Генуа

Затварянето на съоръжението е предпазна мярка, оповести кметът на района

По материала работи: Борис Проданов
В Италия затвориха мост, проектиран от инженера на рухналия в Генуа

Южният италиански град Беневенто затвори за движение един от мостовете си днес, който е проектиран от Рикардо Моранди, инженера на рухналия в Генуа мост, предаде БТА, цитирайки ДПА.

 

Затварянето за движение на моста Сан Никола в Беневенто е предпазна мярка, обясни във Фейсбук кметът на града Клементе Мастела. Той призна, че мярката ще причини задръствания и се извини за това. "Но безопасността на гражданите на Беневенто и отвъд пределите на града за мен и за моята администрация е основна и неподлежаща на компромис грижа", допълни Мастела. Мостът ще бъде отворен за движение едва след като техническа комисия, съставена от университетски преподаватели и от експерти от агенцията по поддръжка на магистралите, даде окончателен отговор на въпроса дали съоръжението е солидно.

 

Мостът Сан Никола в Беневенто е построен през 50-те години на миналия век по проект на Моранди, който е проектирал още много мостове в Италия и в чужбина. След трагедията с моста в Генуа други италиански градове обещаха да извършат проверки на проектирани от Моранди мостове. Такива има във Флоренция, Рим, Агридженто в Сицилия и на други места. Вчера общината в Рим каза, че е предвидила 2 милиона евро за извънредни дейности по поддръжка на мост, проектиран от Моранди на магистралата, водеща към основното летище на града.

 

Същевременно в италианските социални медии се появиха кадри от среща, на която италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини се весели със симпатизанти в Сицилия вечерта на 14 август, броени часове след рухването на моста в Генуа, пише в. "Фигаро". Снимките, на които се вижда Салвини на трапеза със симпатизанти на неговата партия Лига, са направени в италианския град Месина. Те бяха разпространени в социалните мрежи от хора, присъствали на тържеството. То е било планирано преди трагедията в Генуа и Салвини не е решил да го анулира заради нея. На снимките се виждат ястия с риба, торта и чаши с вино, както и много усмихнати лица, в това число и Салвини. В социалните мрежи хората започнаха да се питат дали той се е държал подобаващо вечерта на 14 август. Представители на Демократическата партия дори призоваха вицепремиера да се извини за поведението си.

 

 

 

Коментари

Новини Варна