IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:35 | 17 август 2018
Обновен: 12:36 | 21 април 2024

Ватиканът изпитва срам и тъга след доклада за сексуален тормоз от свещеници

Изследването разкрива, че през последните 70 години 301 свещеници в щата Пенсилвания са подлагали непълнолетни на сексуален тормоз

По материала работи: Слав Велев
Ватиканът изпитва срам и тъга след доклада за сексуален тормоз от свещеници

Ватиканът заяви, че изпитва срам и тъга, след като съдебни заседатели в Пенсилвания публикуваха осъдителни заключения от най-голямото разследване за сексуален тормоз в американската Католическа църква, предадоха световните агенции.

 

В публикувания във вторник доклад се казва, че през последните 70 години 301 свещеници в щата са подлагали непълнолетни на сексуален тормоз, припомня Ройтерс.

 

Говорителят на Ватикана Грег Бърк заяви, че Католическата църква трябва да научи трудните уроци от миналото си и увери, че Ватиканът ще държи извършителите и техните помагачи отговорни. В изявлението се подчертава, че служителите на църквата трябва да спазват светските закони, включително задължително да докладват злоупотребата с непълнолетни.

 

 

Папа Франциск разбира, че тези престъпления могат да разклатят вярата и духа на вярващите и иска да изкорени тези трагични случаи, подчерта говорителят. Жертвите трябва да знаят, че папата е на тяхна страна и случилото се е осъдително както от морална, така и законова гледна точка,

 

Докладът обхваща шест от осемте католически епархии в Пенсилвания и е плод на най-мащабното проучване за прояви на педофилия в Католическата църква, извършвано от федерална институция в САЩ. Разследващите са идентифицирали над хиляда жертви, като предполагат, че има още хиляди, които се опасяват да излязат на показ или данните за тях са изгубени.

 

Според доклада епископи и други високопоставени католически духовници в американския щат Пенсилвания са прикривали сексуални посегателства върху деца, извършвани от над 300 свещеници за период от 70 години, а висшият клир в щата е убеждавал жертвите да не съобщават за стореното им, а също и правоохранителните органи да не разследват.

 

Римокатолическата църква се тресе от скандал за сексуални посегателства срещу малолетни от повече от 15 години, откакто през 2002 г. в Бостън бяха констатирани фрапиращи случаи. Въпреки че бяха изплатени милиарди долари за извънсъдебни споразумения и бяха въведени нови програми за превенция, скандалът не стихва и достига висши духовници, отбелязва нюйоркското издание. Вестникът припомня, че наскоро от поста си се оттегли кардинал Тиъдър МакКарик, архиепископ на Вашингтон, след обвинения в сексуални посегателства срещу млади свещеници, семинаристи и малолетни.

 

"Въпреки някои въведени институционални реформи отделни ръководители на църквата до голяма степен са избягвали публичната отчетност", пише голямото жури. "Свещеници са изнасилвали малки момчета и момичета, а служителите на Бога, които са били отговорни за тях, не само че не са правели нищо, а са прикривали случващото се. Десетилетия наред", констатира разследването. В доклада от 1400 страници се казва, че някои от уличените свещеници са били отстранявани от богослужението, но други са оставали клирици и даже са били повишавани, подчертава "Ню Йорк таймс".

 

"Вашингтон пост" цитира главния прокурор на Пенсилвания Джош Шапиро, според когото в хода на 18-месечното разследване са били прегледани над два милиона документа, включително от тайните църковни архиви, в които са се държали в продължение на десетилетия съобщения за сексуални злоупотреби с деца.

 

"Вследствие на прикриването почти всички случаи на посегателство, открити от нас, са от прекалено отдавна, за да бъдат съдебно преследвани", каза на пресконференция Шапиро.

 

Прокурорът обясни, че е ограничен от законодателството на щата, според което жертвите на сексуално посегателство като деца могат да внесат жалба по граждански иск до 30-годишната си възраст, а по криминален - до 50-годишна възраст.

 

Най-възрастният човек, говорил пред голямото жури, сега е на 83 години, пише "Вашингтон пост".

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна