IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:45 | 18 август 2018
Обновен: 04:16 | 10 април 2024

САЩ изтеглят участието си от стабилизационния фонд за Сирия

Президентът Доналд Тръмп замрази средствата през март, докато правителството му извършваше преоценка на ролята на Вашингтон в сирийския конфликт

По материала работи: Слав Велев
САЩ изтеглят участието си от стабилизационния фонд за Сирия

Държавният департамент на САЩ обяви днес, че пренасочва за други цели замразеното финансиране от 230 млн. долара за Сирия, но подчерта, че тази стъпка не е знак за оттегляне на Вашингтон от конфликта, предаде Ройтерс.

 

Департаментът отбеляза, че е набрал от коалиционни партньори 300 млн. долара за възстановителни работи в зоните, отвоювани от джихадистите от "Ислямска държава" в североизточната част на Сирия, а американските средства ще бъдат използвани за други външнополитически приоритети.

 

Говорителката на департамента Хедър Науърт каза, че Саудитска Арабия е отпуснала 100 млн. долара, а ОАЕ са внесли 50 млн. долара в новия фонд. "Това решение не представлява някакво отслабване на ангажимента на САЩ към нашите стратегически цели в Сирия", посочи в изявление Науърт.

 

Президентът Доналд Тръмп замрази средствата през март, докато правителството му извършваше преоценка на ролята на Вашингтон в сирийския конфликт. Тогава той заяви, че иска САЩ да напуснат Сирия.

 

 

Пренасочването на средствата е знак, че администрацията се вслушва в настояването на Тръмп да се сложи край на намесата в Сирия или да се намали присъствието там, отбелязват Ройтерс и Асошиейтед прес.

 

 

Висши американски представители подчертаха, че усилията на Вашингтон ще бъдат съсредоточени върху победата над "Ислямска държава" в Сирия. Бившият посланик в Ирак Джим Джефри беше назначен на новосъздадения пост съветник на държавния секретар Майк Помпейо за Сирия. Джефри ще ръководи също преговорите за политически преход в Сирия, включително за бъдещето на подкрепяния от Русия и Иран президент Башар Асад.

 

 

Изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар по близкоизточните въпроси Дейвид Сатърфилд каза, че международно финансиране за възстановяването на Сирия няма да има, докато не започне потвърден от ООН убедителен и необратим политически процес за слагане край на сирийския конфликт.

 

И руското, и сирийското правителство искат международно финансиране за възстановяване на Сирия, отбеляза той.

Коментари

Новини Варна