IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:19 | 20 август 2018
Обновен: 12:46 | 21 април 2024

Талибаните отвлякоха над 100 пътници на автобуси в Афганистан

Засадата е извършена въпреки обявеното от президента Ашраф Гани безусловно прекратяване на огъня

По материала работи: Деян Михайлов
Талибаните отвлякоха над 100 пътници на автобуси в Афганистан

Афганистанските талибани организираха засада на конвой от автобуси на път в Северен Афганистан и отвлякоха над 100 души, предадоха световните агенции. Сред похитените има жени и деца, казват местните власти, цитирани от БТА.


Засадата е извършена въпреки обявеното от президента на Афганистан Ашраф Гани безусловно прекратяване на огъня с талибаните по време на мюсюлманския празник Ейд ал Адха (известен в България с турското си име Курбан байрам). Тази година той започва утре по залез слънце.


Говорител на талибаните потвърди, че пътниците в три автобуса са били отвлечени, но добави, че цивилните сред тях ще бъдат освободени, както и някои (но не всички) представители на силите за сигурност. Той добави, цитиран от "Ройтерс", че "няма яснота" от висшето ръководство на Афганистан дали примирието ще влезе в сила утре.


Нападението е извършено в провинция Кундуз, в зона, която неотдавна падна под талибански контрол. Според Мохамад Юсуф Аюби, ръководител на провинциалния съвет на Кундуз, бунтовниците спрели три автобуса на пътя близо до окръг Хан Абад и принудили пътниците да тръгнат с тях. Според него талибаните вероятно са търсели правителствени служители и членове на силите за сигурност, които обикновено се прибират по празниците у дома.


Пътниците в автобусите са били от провинциите Бадахшан и Тахар и са пътували за столицата Кабул. Данните за броя им се разминават според различните източници. Според АП те са над 100, според "Ройтерс" са десетки, според ТАСС в трите автобуса е имало около 150 души.

 

dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна