IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:13 | 21 август 2018
Обновен: 10:18 | 22 април 2024

Централната банка на Турция опита непряко да увеличи лихвите

Коментар на Енда Къран

По материала работи: Слав Велев
Централната банка на Турция опита непряко да увеличи лихвите

Президентът на Турция Реджеп Ердоган ясно показа, че не желае увеличение на лихвите, което да предпази страната от изпадане в най-лошата валутна криза от десетилетие. Въпреки това Турция може би е изправена пред по-затегнати условия, независимо че законотворците възпряха банките от заемане на равнище основната репо лихва. Коментар на Енда Къран, Bloomberg.

 

Турската централната банка не може да увеличи основния лихвен процент поради политическата опозиция срещу с този ход, коментира Къран.Вместо това правителството заставя банките да подходят чрез овърнайт лихвения процент, който е на по-високо равнище и в резултат на практика добавя 150 базисни пункта върху цената на парите.По думите му съществува усещането, че при следваща стъпка банките може да бъдат принудени да използват механизма за спешна намеса. Това на практика добавя допълнителни 150 базисни пункта и става възможно квазиувеличение на лихвите от около 300 базисни пункта, поясни той.

 

Законотворците опитват да направят, каквото могат чрез възможностите, с които разполагат.Енда Къран също отбеляза и за наличието на външни фактори отвъд контрола на Турция. "Тази седмица ще чуем изявление на председателя на Фед Джеръм Пауъл, като той ще направи обстоен коментар за политиката на Фед. Ако получим по-действен тон от негова страна, това ще окаже допълнителен отрицателен натиск върху валутите от развиващите се пазари, включително Турция", коментира журналистът.

bloombergtv.bg

Четете още: Жена оцеля 10 часа във водата

Коментари

Новини Варна