IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
19:44 | 2 септември 2018
Обновен: 15:37 | 25 април 2024

Хиляди руснаци на протест: Отново за пенсионната реформа

Миналата седмица Путин предложи жените да се пенсионират на 60 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Хиляди руснаци на протест: Отново за пенсионната реформа

Из цяла Русия днес се провеждат протести срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.В центъра на столицата Москва се събраха около 7500 човека по призива на Комунистическата партия. Демонстрации имаше също във Владивосток, в Далечния изток, и в сибирските градове Барнаул и Новосибирск.

 

Процедурата за въвеждане на пенсионната реформа започна през юни, когато тя бе одобрена на първо четене в Държавната дума, долната парламентарна камера. Протестите срещу нея обаче се засилваха и рейтингът на президента Владимир Путин спадна значително.Миналата седмица Путин направи обръщение по телевизията, в което предложи жените да се пенсионират на 60 вместо на 63 години, както предвижда правителственият план. Понастоящем пенсионната възраст за жените в Русия е 55 години.

 

Руският президент предложи също санкции срещу работодатели, които уволняват или отказват да назначат хора в предпенсионна възраст, а също и двукратно увеличаване на размера на помощите за безработни в предпенсионна възраст, както и бонуси за многодетни майки, пенсионирали се на възраст от 50 до 57 навършени години.Предложенията на Путин ще бъдат обсъдени и гласувани на второто четене, което трябва да се състои на 24 септември.

 

 

dnes.bg

Четете още: ЕС прати халогенните крушки в историята

 

Коментари

Новини Варна