IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:18 | 9 септември 2018
Обновен: 13:25 | 21 април 2024

ЕС предупреди Русия за изборите в Източна Украйна

В Донецк и Луганск насрочиха местен вот за 11 ноември

По материала работи: Ставри Таргов
ЕС предупреди Русия за изборите в Източна Украйна

Европейският съюз предупреди Русия, че провеждането на избори в Източна Украйна ще навреди на интересите й и я призова да убеди сепаратистите да се откажат от тях.

 

В нарочно изявление говорителят на дипломатическата служба на Съюза изрази очакване “Русия да използва влиянието си върху сепаратистите” и да не се стига до вота, насрочен за 11 ноември.

ЕС не признава народните републики в Донецк и Луганск и продължава да ги смята за част от Украйна. Според европейската дипломация провеждането на местни избори в непризнатите републики противоречи на Минските споразумения, сключени между Франция, Германия, Русия и Украйна за урегулиране на положението в Източна Украйна.

 

“Европейският съюз подкрепя независимостта, суверинитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници”, се казва в изявлението на говорителя.

 

Според ЕС провеждането на избори във владяните от сепаратистите райони “противоречи на духа и буквата на Минските споразумения, които имат спрециални условия за организирането на местни избори в този регион”.
Брюксел поставя изпълнението на споразуменията като условие за премахване на санкциите срещу Русия.
Украинското външно министерство също обяви, че няма да признае резултатите от изборите и че те няма да имат правни последици.

 

На 31 август при бомбен взрив в кафене в Донецк беше убит лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко. Започналите вътрешни междуособици възродиха идеята за провеждане на избори, която беше отложена за неопределено време поради липса на необходимост от преизбирането на местните депутати. Сепаратистите обявиха, че са променили мнението си в петък и насрочиха дата за гласуването.

 

От септември 2014 г ЕС прилага дипломатически и икономически санкции срещу Русия заради подкрепата й на сепаратистите и участието й в конфликта в Източна Украйна. Забрана за пътуване в ЕС и замразяване на финансовите активи има издадено срещу 155 лица и 44 фирми.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна