IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:50 | 11 септември 2018
Обновен: 13:34 | 21 април 2024

Мюсюлманка искала да окървави футболен празник в Белгия

Обвиниха я, че подстрекава атентат срещу фенове

По материала работи: Пламен Янков
Мюсюлманка искала да окървави футболен празник в Белгия

Снимка REUTERS

 

 

На 25-годишна белгийка, близка до джихадистко движение, бяха повдигнати обвинения и тя беше изпратена в ареста в началото на август по подозрение, че е подстрекавала за атентат по време на празнична проява на националния отбор по футбол, съобщи днес федералната прокуратура, потвърждавайки медийни информации, предаде Франс прес, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

Белгийката Юсра Б. С. е заподозряна, че е отправила чрез социалната мрежа "Телеграм" призив на 15 юли да бъдат нападнати привърженици на Червените дяволи на Гран плас в Брюксел по повод триумфалното завръщане на националния футболен отбор, който току-що се беше класирал трети на Мондиала в Русия.

 

Младата жена е обвинена в "подбуждане към извършването на терористично нападение" и по-късно е изпратена в предварителен арест, уточни за АФП Ерик ван дер Сипт, говорител на федералната прокуратура, като подчерта, че задържаната отрича фактите.

 

Според белгийския всекидневник "Дерниер йор", който разпространи новината, публикацията на жената в "Телеграм" е била "снимка на запалянковци, придружена с ясен текст, подбуждащ към извършване на атентат" същия ден.

 

Младата жена е заподозряна и в участие в дейността на терористична група. Тя вече е в белгийски затвор след като е била арестувана в Сирия, където се опитвала да се присъедини към джихадистките бойци, добави говорителят на прокуратурата.

 

Заподозряната неколкократно се опитвала да влезе в зона на бойни действия, според магистрата, и била освободена от затвора "в началото на юни".

 

Белгийският футболен отбор, победен на полуфинала от Франция, се класира на трето място на Мондиал 2018 - най-добро представяне на страната в първенството за Световната купа.

 

На 15 юли, ден след мача за третото място (спечелен срещу Англия), играчите и треньорът им бяха посрещнати възторжено от огромно множество в Брюксел.

 

Около 40 000 души ги аплодираха в центъра на столицата в този празничен ден, а кулминацията беше появата на спортистите на балкона на общината на централния площад в Брюксел.

Коментари

Новини Варна