Унгария може да загуби правото си на глас в Европейския съюз
ЕП прие доклад, в който се посочва заплаха за върховенството на закона в страната
Публикувана: 12 Sep 2018 | 17:00

Снимка ЕРА

 

 

Европейският парламент одобри доклад, в който се отчита постоянна заплаха за върховенството на закона в Унгария. Страната може да бъде лишена от правото й на глас в ЕС, съобщава БТА, цитирана от bTV.

 

В приетия доклад пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога.

 

Сред тях са конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правата на хората от малцинства; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права.

 

По време на дебатите вчера унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че „депутатите от Европейския парламент искат да въведат санкции срещу Унгария заради отказа й да приема мигранти".

 

„В Европейския парламент мнозинството депутати подкрепя миграцията. Те искат да отмъстят на Унгария заради това, че унгарците са решили да не превръщат своята страна в страна на мигранти. Истината е, че са ни произнесли присъда, но аз ще защитавам Унгария срещу лъжливите обвинения“, каза Орбан.

 

За доклада днес гласуваха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха. Подобен доклад ЕП изготвя за първи път.

 

Документът е стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. С квалифицирано мнозинство в Европейския съвет, може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, но същевременно Унгария ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС (в чието обсъждане и приемане не участва). 

Коментари ( 0 )