IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
20:15 | 18 септември 2018
Обновен: 03:59 | 10 април 2024

Бежанският поток в ЕС няма да намалява, решението на този проблем е политическо

Това заяви руският президент Владимир Путин

По материала работи: Борис Проданов
Бежанският поток в ЕС няма да намалява, решението на този проблем е политическо

Бежанският поток в ЕС няма да намалява, този проблем може да се реши по политически път, заяви руският президент Владимир Путин след среща в Москва с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде ТАСС.
 

"Броят на мигрантите постоянно расте, ситуацията се променя само географски, после потоците отново нарастват. Ясно е, че потенциалът на миграция в Европа е колосален. Въпросът е в политиката", каза Путин.
 

Той уточни, че ако миграционните процеси се поощряват с високи социални помощи и други придобивки, няма да има предпоставки за спиране на бежанския поток.
 

"Нашите колеги в Европа обаче трябва сами да решат кое според тях е най-предпочитано за Европа и за развитието й", подчерта Путин.
 

Той направи паралел с миграционните процеси в Русия, като отбеляза, че в Русия има проблеми, свързани с пребиваването на чужденци на територията на страната.
 

"В известна степен това не е по-просто, отколкото в Европа, защото нямаме граници със страните, откъдето идват мигрантските потоци. Нашият случай обаче има и свои особености - по правило това са хора от бившите съветски републики", каза Путин.
 

Той поясни, че това означава, че идващите в Русия владеят руски език, разбират основите на руската култура и като цяло по-лесно се приспособяват към руската действителност. "Има си обаче и проблеми, включително на пазара на труда", призна руският президент.
 

В Европа положението е по-сложно, заяви Путин.
 

"Хора със съвършено друг културен код пристигат на територията на европейските страни. Това приспособяване е много сложен процес. Това са проблеми, които трябва да се решат в ЕС", каза той.
 

"Съдейки по случващото се (в Европа), бежанският поток едва ли ще намалее. Отначало се говореше за бежанци от Сирия, от Ирак, от други страни на Близкия изток. Сега вече се говори за Черна Африка", отбеляза Путин.

БТА

Коментари

Новини Варна