IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
21:32 | 18 септември 2018
Обновен: 00:36 | 17 март 2024

В Либерия издирват 100 милиона изчезнали долари

Правителството няма да остави необърнат камък, за да намери кой е отговорен

По материала работи: Борис Проданов
В Либерия издирват 100 милиона изчезнали долари

В Либерия се води разследване как и къде са изчезнали новоотпечатани банкноти на стойност около 100 млн. щатски долара, предназначени за централната банка на страната. „Правителството няма да остави необърнат камък, за да намери кой е отговорен за това действие“, каза министърът на информацията Лен Нагбе пред АФП, цитиран от БГНЕС.


„Потвърдено е от разследването, че става дума за 15 милиарда“ либерийски долари (97 млн. щатски долари), каза той. Разследването започна през август, съобщи правосъдното министерство, след „информация за пристигането на контейнери и чанти с пари“ на пристанището и на международното летище в столицата Монровия. Правителството съобщи, че първоначалните данни показват, че парите са пристигнали между ноември 2017 г. и август тази година. В края на миналата година Елен Сирлийф беше още президент на страната. Сегашното правителство е начело с президента Джордж Уеа.


„Сегашното правителство не е било информирано за пристигането на контейнерите и чантите с пари в страната“, гласи изявление на правосъдното министерство. Интернет вестникът Frontpage Africa съобщава, че контейнерите са били взети от пристанището около средата на март от служители на централната банка, но никога не са стигнали до предназначението си. Властите се опитват не само да открият тези изчезнали пари, но и да установят какво количество либерийски долари предишното правителство е отпечатало в чужбина и колко от тях са влезли в икономиката на страната, където в обръщение са и либерийските, и американските долари.

Actualno.com

Коментари

Новини Варна