IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
18:27 | 19 септември 2018
Обновен: 13:58 | 21 април 2024

Туск свиква извънредна среща на върха за Брекзит през ноември

Целта е финализиране на споразумението с Великобритания

По материала работи: Пламен Янков
Туск свиква извънредна среща на върха за Брекзит през ноември

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще свика извънредна среща на върха на ЕС за Брекзит около средата на ноември за финализиране на споразумението с Великобритания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и  Дарик.

 

На пресконференция преди срещата на върха на 28-те лидери от ЕС в Залцбург по-късно днес Туск каза: "Преговорите за Брекзит навлизат в решителна фаза. Към днешния ден все още са възможни различни сценарии, но бих искал да подчертая, че някои от предложенията на премиера Мей от Чекърс говорят за положителна еволюция в подхода на Обединеното кралство".

 

Туск заяви, че това се отнася за готовността на Обединеното кралство да работи тясно с ЕС по сигурността и външната политика след Брекзит. Той обаче подчерта, че съдържащите се в стратегията от Чекърс предложения на премиера Тереза Мей за бъдещата ирландска граница и икономическото сътрудничество между съюза и Великобритания "ще трябва да бъдат преработени и по тях да се преговаря още".

 

"Днес може би има повече надежда, но определено времето намалява все повече и повече", добави Туск. "Трябва да използваме всеки един оставащ ден за преговори. Бих искал финализирането им да стане още тази есен", каза той.

Коментари

Новини Варна