IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
14:36 | 20 септември 2018
Обновен: 14:00 | 21 април 2024

Ким Чен-ун иска бързо ядрено разоръжаване и среща с Тръмп

Това съобщи президентът на Южна Корея Мун Дже-ин

По материала работи: Слав Велев
Ким Чен-ун иска бързо ядрено разоръжаване и среща с Тръмп

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун иска бързо ядрено разоръжаване и среща с президента на САЩ Доналд Тръмп, за да се ускори процесът.

 

Това съобщи президентът на Южна Корея Мун Дже-ин след тридневната си среща с Ким в Пхенян тази седмица, информира "Ройтерс".

 

 

"Ким Чен-ун изрази желанието си, той иска бързо ядрено разоръжаване и фокус върху икономическото развитие", каза Мун на пресконференция в Сеул след завръщането си от КНДР.

 

 

"Той заяви, че се надява (държавният секретар на САЩ) Майк Помпео да посети КНДР скоро, а също така в близко бъдеще да проведе втора среща с Тръмп с цел да се забърза процесът по ядрено разоръжаване", добави южнокорейският държавен глава.

 

Ким Чен-ун е предал на Мун Дже-ин послание за президента на САЩ.

 

Мун разкри още, че Сеул и Пхенян ще подпишат мирен договор след пълно ядрено разоръжаване на КНДР, съобщава "Йонхап". Той добави, че подписването на документ за прекратяване на Корейската война, планирано да се осъществи до края на тази година, ще се отбележи "само с политическа декларация".

 

Корейската война е прекратена с примирие през 1953 г., но двете държави все още не са подписали мирен договор.

 

Декларацията за прекратяване на войната няма да засегне присъствието на американски войски и командването на ООН в Южна Корея, обясни Мун и добави, че Ким споделя позицията му.

 

"Ще бъде политическа декларация, която ще отбележи начало на мирни преговори. Ще бъде подписан мирен договор, както и нормализиране на отношенията между КНДР и САЩ, след като Северна Корея постигне пълно ядрено разоръжаване", посочи южнокорейският лидер.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна